Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ακόμα μια αποτυχία για τους Ρώσους με την απώλεια διαστημικού μεταγωγικού

Δεν έχει τελειωμό η κακοτυχία για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα. Στην τελευταία παταγώδη αποτυχία, μη επανδρωμένο σκάφος Progress, που...
εκτοξεύτηκε την Τετάρτη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, απέτυχε να φτάσει σε τροχιά και συνετρίβη στη Σιβηρία.

Φορτωμένο με 3,5 τόνους προμηθειών για το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο, το σκάφος Progress M-12M εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν στις 16.00 ώρα Ελλάδας (17.00 ώρα Μόσχας).

Μόλις 325 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση, ο πύραυλος έπεσε πίσω στη Γη, επιβεβαίωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο πυραυλοκινητήρας του ανώτατου σταδίου απενεργοποιήθηκε πρόωρα με αποτέλεσμα το σκάφος «να μην τεθεί στη σωστή τροχιά».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, ο πύραυλος είναι πιθανό να κατέπεσε στα Αλταϊκά Όρη, κοντά στα σύνορα με την Κίνα και τη Μογγολία, σύμφωνα τουλάχιστον με μάρτυρες που άκουσαν μια έκρηξη σε μεγάλη απόσταση.

Για συντριβή στη Σιβηρία κάνει λόγο και το πρακτορείο Interfax.

Η καταστροφική αποτυχία δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πλήρωμα του σταθμού, δεδομένου ότι οι προμήθειες που έχουν στη διάθεσή τους επαρκούν για έναν χρόνο.

Είναι ωστόσο μια σημαντική ήττα για την Roscosmos, της οποίας ο επικεφαλής «καρατομήθηκε» τον Απρίλιο έπειτα από μια σειρά αποτυχιών.

Η αρχή των δεινών ήρθε το Δεκέμβριο, όταν τρεις δορυφόροι του Glonass, της ρωσικής απάντησης στο GPS, καταστράφηκαν στον Ειρηνικό επειδή ο πύραυλος με τον οποίο εκτοξεύτηκαν δεν είχε... αρκετά καύσιμα.

Η δεύτερη παταγώδης αποτυχία ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατιωτικός δορυφόρος Geo-IK-2 απέτυχε να τεθεί στην κατάλληλη τροχιά και ουσιαστικά αχρηστεύτηκε.

Μια ακόμα αναποδιά ήρθε το Μάρτιο, όταν μια επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναβλήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τους εορτασμούς για την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν.

Η τελευταία αποτυχία ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας πύραυλος Proton έθεσε έναν δορυφόρο επικοινωνιών σε λανθασμένη τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου