Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Άφησαν την Πεντάβρυσο στην τύχη της

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ

Για εγκατάλειψη του οικισμού της Πενταβρύσου, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, κατηγορεί τη δημοτική αρχή ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τηλέμαχος Σωτηριάδης, ο οποίος παρίσταται τακτικά στις συνεδριάσει του δημοτικού συμβουλίου και παρεμβαίνει συχνά, θέτοντας τα επιτακτικά τα προβλήματά της κοινότητας και ζητώντας ενέργειες για την επίλυσή τους.
«Το χωριό μας είναι εγκαταλειμμένο. Δεν έκαναν τίποτε, ούτε προηγούμενη ούτε η σημερινή δημοτική αρχή. Αν έρθει κάποιος στο χωριό θα δει ότι έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, ούτε τα χόρτα δεν έρχονται να κόψουν κι ούτε γίνεται τίποτε με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τόσα χρόνια με τα λύματα του Ανατολικού, που καταλήγουν στο χωριό μας και πλημμυρίζουν τα χωράφια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάνε οι αγρότες στα χωράφια τους», ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Π». Σημείωσε μάλιστα ότι πριν λίγες μέρες που χάλασε η γεώτρηση και έμεινε το χωριό χωρίς νερό, «έπιασα όλους τους ιθύνοντες αλλά δεν μας εξυπηρέτησαν. Αναγκάστηκα να ενεργήσω μόνος μου. Πήρα έναν υδραυλικό, τον ανέβασα πάνω στον πύργο και αφού αποκατέστησε τη βλάβη δόθηκε ξανά νερό στο χωριό». Πρόσθεσε ότι «λίγο μετά πέρασε μια κομπίνα και έσπασε το σωλήνα και πάλι δεν είχαμε νερό, 15 μέρες μου έλεγαν ότι δεν έχουν υπάλληλο να στείλουν. Αναγκάστηκα πάλι να λύσω το πρόβλημα μόνος μου, αλλά και για να μην μείνει ξανά το χωριό χωρίς νερό, επειδή η γεώτρηση ήταν “τυφλή”, βγάλαμε την πομώνα και την επιδιορθώσαμε».
Σοβαρό παράπονο εκφράζει για το χρόνιο πρόβλημα των λυμάτων του Ανατολικού που περνά δίπλα από τη γεώτρηση που αρδεύεται το χωριό, αλλά και για τα λύματα που πνίγουν τα χωράφια του χωριού, καθώς «δημιουργούν λίμνες ολόκληρες και πνίγουν 100 στρέμματα με καλλιέργειες. Δεν μπορούν να πάνε οι γεωργοί στα χωράφια τους και το χωριό πνίγεται στα κουνούπια, δεν μπορεί να βγεις το βράδυ από το σπίτι να καθίσεις έξω», λέει ο πρόεδρος της Πενταβρύσου. Διαμηνύει μάλιστα στη δημοτική αρχή, ότι εάν δεν δοθεί άμεσα λύση με τον “τυφλό” αγωγό των λυμάτων του Ανατολικού μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του: «Επειδή είμαι εμπειροτέχνης εργολάβος, έχω τις πιο πρόχειρες, καλύτερες και οικονομικές λύσεις. Θα πάρω τέφρα και αμμοχάλικο και θα αλλάξω τον ρου των λυμάτων, θα περάσω αγωγούς και θα ρίξω τα λύματα στο ρέμα Σουλού, εκεί καταλήγουν έτσι κι αλλιώς τα λύματα. Δεν βλέπω άλλη λύση για να περιορίσουμε τα κουνούπια, και να πάψουν να περνούν τα λύματα δίπλα από τη γεώτρηση που πίνουμε νερό. Θέλουν δεν θέλουν θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Δεν πάει άλλο, θα φθάσουμε και μέχρι τον πρωθυπουργό εάν χρειαστεί», όπως τόνισε.
Ο κ. Σωτηριάδης εκφράζει ωστόσο παράπονα και για την κατάσταση του φωτισμού στον οικισμό της Πενταβρύσου, αφού, όπως λέει, «το χωριό είναι πνιγμένο στο σκοτάδι. Το δίκτυο έχει πρόβλημα, ολόκληρες γραμμές δεν δουλεύουν και καίγονται συχνά οι λάμπες. Δεν αρκεί να αλλάζονται οι λάμπες, πρέπει να γίνει επιδιόρθωση του δικτύου. Όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι ζούμε στο πιο παραμελημένο χωριό, το τελευταίο της Ελλάδας».
Επισήμανε δε ότι «τα προβλήματα αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας και μας διέθεσε δικό του τρακτέρ για να κάνουμε κάποιες επείγουσες εργασίες στο χωριό. Αγοράσαμε ένα καλαθοφόρο για να μπορούμε να κλαδεύουμε τα πεύκα, να αλλάζουμε λάμπες και θα το διαθέσουμε για να γίνουν έργα ανακαίνισης στην εκκλησία του χωριού, με χορηγό μία κάτοικο του χωριού, την καθηγήτρια Μαρία Πολιτίδου που έδωσε 13.000 ευρώ και μία δωρεά 800 ευρώ από τον πρόεδρο της Πενταβρύσου. Αγοράσαμε και ένα πυροσβεστικό, το οποίο είναι μάχιμο ανά πάσα στιγμή στο κέντρο του χωριού. Πήγαμε παραγγείλαμε και ένα χορτοκοπτικό για να απαλλαγούμε από τα χόρτα, το οποίο σκοπεύουμε να το πληρώσουμε κάνοντας έρανο στο χωριό». Επισήμανε δε ότι «ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία να αγοράσουμε και κάποια άλλα μηχανήματα, όπως ένα μικρό τρακτέρ ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάποιες επείγουσες εργασίες, όπως και κάποιες διαπλατύνσεις που χρειάζεται να γίνουν γύρω από το παλιό κοινοτικό κατάστημα Πενταβρύσου».
Ο πρόεδρος της Πενταβρύσου δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και σε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, αυτό των κενών εργατικών κατοικιών του οικισμού του ΟΕΚ στην Πεντάβρυσο, οι δικαιούχοι των οποίων τα έχουν εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα να γίνονται βανδαλισμοί στα άδεια σπίτια. «Όποιος έρθει στο χωριό μας θα δει ένα χωριό ερείπιο, αν δεν δώσουν τα σπίτια αυτά σε νέα ζευγάρια για να κατοικηθούν, θα συνεχίσουν να ρημάζουν και να καταστρέφονται».
Αναφέρθηκε επίσης σε ένα άλλο πρόβλημα, λέγοντας ότι ενώ υπάρχει χαραγμένος δρόμος που συνδέει την Πεντάβρυσο απ’ ευθείας με την Πτολεμαΐδα, μήκους 3 χιλιομέτρων, δεν γίνεται καμία ενέργεια για να ασφαλτοστρωθεί, οπότε οι κάτοικοι υποχρεώνονται να κάνουν 9 χιλμ. «κάνουμε δηλαδή το γύρω από τον Περδίκκα γιατί τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να κάνουν ένα δρόμο 3 χιλμ. και χρησιμοποιούμε ένα δρόμο που σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, όταν θα μπορούσαμε σε 5 λεπτά να πάμε με ασφάλεια στην πόλη».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου