Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΟΧΙ άλλον διοικητικό ευνουχισμό της Εορδαίας

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Την αναγκαιότητα διατήρησης της οικονομικής εφορείας (ΔΟΥ) και του Τελωνείου Πτολεμαΐδας, τονίζει η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου με επιστολές της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στις οποίες εκφράζει μάλιστα την βαθύτατη θλίψη της για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του διοικητικού «Καλλικράτη» για αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών προβλέπεται και η κατάργηση της ΔΟΥ και του Τελωνείου Πτολεμαΐδας.
Ειδικότερα, αναφερόμενη στη ΔΟΥ Πτολεμαΐδας επισημαίνει ότι με βάση τα κριτήρια των αναδιαρθρώσεων διατηρούνται εφορείες στις πρωτεύουσες των πρώην νομών, ανεξαρτήτως αποδοτικότητας, και καταργούνται δυναμικές ΔΟΥ όπως της Πτολεμαΐδας που παρουσιάζει διπλάσια και τριπλάσια εισπρακτικά αποτελέσματα.
Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία ΔΟΥ με άνω των 4.000 εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, η οποία παρουσιάζει διαχρονικά περισσότερα έσοδα από αρκετές ΔΟΥ, ενώ επισημαίνει το μεγάλο ελεγκτικό αντικείμενο μεγάλων εταιρειών, παρά το γεγονός ότι πολλά έσοδα ενώ αποκτώνται στην Εορδαία εμφανίζονται ως έσοδα σε άλλες ΔΟΥ, κυρίως των Αθηνών (βλέπε ΔΕΗ) διότι εκεί εδρεύουν οι επιχειρήσεις.
Η δήμαρχος τονίζει επίσης την αναντιστοιχία της προσφοράς της περιοχής της Εορδαίας στον Κρατικό προϋπολογισμό, η οποία ωστόσο παίρνει ως αντάλλαγμα απαξίωση και συρρίκνωση υπηρεσιών της περιοχής.
Παραθέτει μάλιστα στοιχεία αναφορικά με τις αρνητικές παρεμβάσεις που έχει βιώσει η περιοχή και μιλά για «διαχρονική διοικητική λεηλασία» της άλλοτε επαρχίας Εορδαίας», καθώς συρρικνώθηκε διοικητικά τόσο με τη διοικητική μεταρρύθμιση της περιόδου 1975-1976 με την απόσπαση 3-4 κοινοτήτων στο νομό Φλώρινας (Φιλώτας κ.α.) ενώ λίγο αργότερα, κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου, μετεγκαταστάθηκε σε περιοχή της Κοζάνης η τότε κοινότητα Χαραυγής και η μισή κοινότητα Καρδιά. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αργότερα, με τον «Καποδίστρια», αποσπάστηκε από το δήμο Εορδαίας και άλλο κομμάτι της Εορδαίας, η Ποντοκώμη.
Η κ. Βρυζίδου ενώ κάνει αναφορά και σε άλλα πλήγματα που δέχθηκε η περιοχή, όπως όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ενώ ιδρύθηκαν πρωτοδικεία σε Ορεστιάδα, Γιαννιτσά και αλλού δεν ιδρύθηκε «σκανδαλωδώς» πρωτοδικείο στην Πτολεμαΐδα, ενώ προσφάτως καταργήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έχει υπερδιπλάσιο αντικείμενο εργασιών από αντίστοιχες υπηρεσίες που εδρεύουν σε έδρες νομών και υπολειτουργεί ο Υγειονομικός Σταθμός λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Επειδή κύριε Υπουργέ πιστεύουμε ακράδαντα πως αγωνίζεστε για ένα καλύτερο αύριο της Ελλάδας, ευελπιστούμε πως θα εισακούσετε την μία και μοναδική φωνή, σύσσωμου του Εορδαϊκού λαού: ΟΧΙ άλλον διοικητικό ευνουχισμό της Εορδαίας. ΟΧΙ στην κατάργηση της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας. Είναι το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία σε μια προοδευτική, εργατική και λίαν αποδοτική δημοσιονομικά Μακεδονική περιοχή», καταλήγει στην επιστολή της η δήμαρχος.

Διατήρηση και ενίσχυση του Τελωνείου
Στην αντίστοιχη επιστολή που έστειλε επίσης προς τον υπουργό και τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών για το Τελωνείο, εκθέτει τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η συνέχιση λειτουργίας αλλά και ενίσχυσης του Τελωνείου Πτολεμαΐδας. Υπενθυμίζει ότι ιδρύθηκε το 1958 ως Τελωνείο Α΄ τάξης, αλλά λόγω αδιαφορίας των ιθυνόντων για την περιοχή του αφαιρέθηκαν τεχνηέντως και κλιμακωτά πολλές από τις αρμοδιότητές του και επισημαίνει ότι, παρά την αισθητή μείωση του προσωπικού από 14 υπαλλήλους σε 4 (με αποσπάσεις, μετατάξεις, μεταθέσεις) το Τελωνείο Πτολεμαΐδας παραμένει το μοναδικό σε υψηλές εισπράξεις, σε σύγκριση με όλα τα άλλα τελωνεία της περιοχής (Φλώρινα- Σιάτιστα, Καστοριά), με ετήσιο μέσο όρο εισπράξεων από το 2005 έως και σήμερα στα 4 εκ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των καταλογιστικών και λοιπών εισπρακτικών πράξεων.
Η κ. Βρυζίδου τονίζει επίσης ότι πρόκειται για:
- τη μοναδική ειδικευμένη σε όλη την Ελλάδα υπηρεσία σε θέματα εισαγωγών- εξαγωγών υλικών λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) της ΔΕΗ
- Κέντρο δράσης όλων των εργοστασίων της ΔΕΗ, του λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση της ΔΕΗ να είναι άμεση, αποτελεσματική, με ουδεμία διακοπή λειτουργίας οποιασδήποτε μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
- εξυπηρετεί εκατοντάδες συναλλασσόμενους, εισαγωγείς και εξαγωγείς δίχως ταλαιπωρία και ανεξέλεγκτες εκταμιεύσει οι οποίες ανεβάζουν το κοστολόγιο όλων των εμπορευμάτων.
διευκολύνει την μεταφορά των ειδικών φορτίων, βαρέως τύπου, των εν γένει υλικών της ΔΕΗ, η οποία γίνεται κατόπιν έκδοσης ειδικής έγκρισης του Υπουργείου Μεταφορών
- γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο των εμπορικών δραστηριοτήτων των Βαλκανίων διακινώντας προϊόντα προς Ρωσία, Βαλκάνια και χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
«Αντιλαμβάνεστε κ, Υπουργέ ότι θα δημιουργηθούν μέγιστα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα εάν δεν ενισχυθεί το Τελωνείο Πτολεμαΐδας», καταλήγει στην επιστολή της η δήμαρχος Εορδαίας.
Σημειώνεται ότι η επιστολή της δημάρχου Εορδαίας αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχε η κ. Βρυζίδου στις 12 Ιουλίου με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Οικονόμου και της επιστολής που ακολούθησε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. η Δήμαρχος Εορδαίας. Μάλιστα με επιστολή της προς τους βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης και τους επικεφαλής των συνδυασμών του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας και τους λοιπούς δημοτικούς συμβούλους, τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει αναλάβει, με στόχο την άρση της υποβάθμισης που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί κυρίως για τη Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας αλλά και για το Τελωνείο της περιοχής, ζητώντας τους παράλληλα την ενεργό συμβολή τους για την επίτευξη του κοινού στόχου.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου