Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Αλβανία: «Ελληνική εθνικιστική επίθεση προπαγάνδας στη Βόρειο Ήπειρο»

Γράφει ο Arben Llalla


»Τελευταία ελληνικές εθνικιστικές ομάδες, ενώσεις και πολιτικοί, άρχισαν μια επίθεση για την διάδοση του θέματος της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

»Στις 28 Ιουλίου ξεκίνησε η εθνικιστική δραστηριότητα με κάλυψη από το Ελληνικό Ίδρυμα της Αμερικής και με τις ευλογίες του Έλληνα Γενικού Προξένου στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου Καμαρινού, με κίνητρο τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στη διάδοση του ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο (νότια Αλβανία)/  (στο κείμενο: Vorio Epirit( Jugun e Shqipërisë).
»Ο Έλληνας διπλωμάτης είναι γνωστός για τις  δηλώσεις που έκανε στις αρχές του 2011, στη διάρκεια τελετής στην πόλη της Κορυτσάς με την υπόθεση των 20 χρόνων από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, προτρέποντας τους κατοίκους να μην φοβούνται να δηλώνουν ότι είναι Έλληνες.
»«Θα δώσουμε και πάλι το ίδιο μήνυμα. Ναι,  υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά. Ναι, οι Βλάχοι είναι Έλληνες. Έλληνες! , δεν πρέπει να φοβάστε να δηλώσετε στην απογραφή του πληθυσμού την πραγματική καταγωγή  σας».
»Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος της Αμερικής, Μιχάλης Σέρβος, εξέφρασε τη ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόξενο αν και δεν επεδίωξε να τον δει όταν βρισκόταν αρκετές ημέρες στα Ιωάννινα.
»Ο Έλληνας διπλωμάτης, μετά τις δηλώσεις,  εντοπίστηκε να φοράει μια αθλητική μπλούζα και να συνομιλεί σε ένα καφενείο,  σε ορεινό χωριό της Κορυτσάς, με τον πρόεδρο  του παραρτήματος της Ομόνοιας,  Ναούμ Δίσιο, τον πρώην βουλευτή Γρηγόρη Καραμέλιο και το μέλος του συλλόγου των βορειοηπειρωτών,  Πύρρο,  της Θεσσαλίας.
»Και για να τονίσουν στα αφεντικά τους ότι ο σκοπός της δραστηριότητας τους επετεύχθη στη διάρκεια της τελετής , ανύψωσαν στο καφενείο του χωριού την ελληνική σημαία.
»(Κανείς στην Αλβανία δεν επιτρέπεται να ανυψώνει  τη σημαία της Ελλάδας ή άλλης χώρας, όταν μάλιστα η σημαία έχει καθοριστεί ως κακόβουλη. Οι Αλβανοί είναι  καλοπροαίρετοι άνθρωποι και δεν προκαλούν, ούτε επιτίθενται παρά μόνο για να προστατευθούν, οπότε δεν ανησυχούσαν για τη σημαία, αφού η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ).
»Από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου στην πόλη των Ιωαννίνων έλαβε χώρα το β΄ Παγκόσμιο Συνέδριο των Απόδημων Ηπειρωτών. Σε αυτό το συνέδριο δεν  χάθηκε η ευκαιρία να αναφερθεί από τον Έλληνα εθνικιστή Νίκολα Γκέιτς, το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, εκφράστηκαν μάλιστα ευγνωμοσύνες προς τον Μιχάλη Ζερβό κλπ.
»Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου εξελέγη νέα ηγεσία, όπου ο ηττημένος του Δήμου της Χιμάρας, Βασίλης Μπολάνος, εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο Βαγγέλης Ντούλες και άλλοι μειονοτικοί που είναι υπουργοί στην κυβέρνηση της Αλβανίας δεν είχαν  την τύχη να βρεθούν μεταξύ των μελών του νέου Κογκρέσου των Απόδημων Ηπειρωτών.
»Η οργάνωση ΣΦΕΒΑ (η οποία ιδρύθηκε και λειτουργούσε επί πολλά έτη από τον Μητροπολίτη της Κόνιτσας, Σεβαστιανό, γνωστή για εξτρεμιστικές δραστηριότητες περί της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου) στις 6 Αυγούστου έστειλε αντιπρόσωπό της στο υποκατάστημα της Κορυτσάς για να  αναπτύξει  προπαγανδιστική δραστηριότητα για προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας.
»Οι ακτιβιστές της  ΣΦΕΒΑ  υπενθύμισαν στους  κατοίκους ότι συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση της εκκλησίας  και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν επειδή  πολλά χωριά της Κορυτσάς είναι ελληνικά. Τους είπαν, επιπλέον, να μην ξεχνούν ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα τους και θα τους βοηθάει τόσο ηθικά όσο και υλικά και δεν θα χάσουν ποτέ.

***
»Ωστόσο, οι δραστηριότητες των Ελλήνων εθνικιστών συνεχίζονται προκλητικά στην Αλβανία και ειδικότερα στη Χιμάρα. Στις 7 Αυγούστου χρησιμοποίησαν την επέτειο του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα, ενός νεαρού άνδρα, που πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και φώναζαν συνθήματα για την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας.
Στους δρόμους της Χιμάρας εκείνη την ημέρα  κυκλοφορούσαν άτομα με πουκάμισα που είχαν την σημαία της Βορείου Ηπείρου. Προέβησαν μάλιστα σε αντι-κατοχικές δραστηριότητες.

***
»Επιπρόσθετα, σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη,  ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών της Αμερικής, στην Βοστώνη, πραγματοποίησε εκδήλωση για τον θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα. Προς τιμήν του έγινε δέηση στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου της Μασαχουσέτης. Σε αυτήν την εκδήλωση παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Πανηπειρωτικής  Δημήτριος Κούτουλας και πολλοί  μέλη- ακτιβιστές του ζητήματος των Βορειοηπειρωτών.

Η Απελπισία των Εθνικιστών

»Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα, οι εκπρόσωποι των εθνικιστικών ενώσεων εξέφρασαν την αγανάκτησή τους προς το ελληνικό κράτος που παραμέλησαν την οικογένεια του Γκούμα.

Εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους που δεν παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος ο οποίος είχε προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό.
»Εξέφρασαν, ακόμη, την αγανάκτησή τους κατά του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, Δημητρίου,   που εναντιώθηκε με την εκδήλωση αυτή και που το μνημείο του Αριστοτέλη Γκούμα τοποθετήθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας χωρίς την άδειά του.
Αυτό το περιστατικό προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των διοργανωτών και του Μητροπολίτη και οι πιστοί περιμένουν  την Κυριακή να εξηγήσει ο Μητροπολίτης Δημήτριος τη στάση του στο ζήτημα αυτό.
»Οι ελληνικές εφημερίδες και οι εθνικιστικές οργανώσεις τις επόμενες ημέρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους και την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα του Αριστοτέλη Γκούμα.
»Ασκήθηκε κριτική κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος ήταν σε διακοπές  σε ξενοδοχείο των Αγίων Σαράντα και δεν τόλμησε να παραστεί στη τελετή της επετείου του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα και να αποθέσει λουλούδια για λογαριασμό της κυβέρνησής του.
»Οργή εκφράστηκε από τους διοργανωτές και κατά  της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα που δεν παρέστη αυτοπροσώπως ο Πρέσβης και απέστειλε έναν γραμματέα της Πρεσβείας.

Η οικογένεια Γκούμα εξέφρασε τη θέση ότι δεν αξίζει τέτοιας μικρής συμμετοχής ο θάνατος του γιού τους. «Τι να τους κάνεις όταν επί ένα χρόνο δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον;»

Οι συμμετέχοντες στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα
»Στη Χιμάρα παραβρέθηκαν την Κυριακή, οι υψηλότεροι αξιωματούχοι διάφορων ενώσεων και οργανισμών που  εργάζονται για την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας στην Ελλάδα.
»Οι ριζοσπάστες ακτιβιστές, από τα Βαλκάνια, έμπαιναν και έβγαιναν ελεύθερα στην Αλβανία, αν και οι Αλβανοί είχαν ρίξει ‘λάσπη’ και συκοφαντούσαν επί μία εβδομάδα για το διαμελισμό τους. Είναι ατυχές το γεγονός ότι πολλοί πνευματικοί άνθρωποι , που εργάζονται σε κρατικά ιδρύματα και πανεπιστήμια της Αλβανίας, είναι μέλη –ακτιβιστές  ελληνικών οργανώσεων  που  ονειρεύονται  και απεργάζονται την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου