Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τα πλυντήρια- στεγνωτήρια "εκπέμπουν" καρκινογόνες ουσίες

Καρκινογόνες ουσίες φέρεται να εκπέμπονται από τα στεγνωτήρια- πλυντήρια τα οποία, σε συνδυασμό με τα αρωματικά προϊόντα πλυντηρίου και το θερμό αέρα μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα επιστημόνων.
'Εντονες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αρωματικών καταναλωτικών προϊόντων έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση "Air Quality, Atmosphere and Health".
Την έρευνα πραγματοποίησε η καθηγήτρια Άννα Στάινμαν, ειδική στις επιπτώσεις της ρύπανσης στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιατλ. Συγκεκριμένα, δύο από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν χαρακτηρισθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως καρκινογόνες.
Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί ανακάλυψαν έναν ιδιαιτέρως επικίνδυνο συνδυασμό χημικών ουσιών που εκπέμπεται μέσω των αεραγωγών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του στεγνωτηρίου. Αναλύοντας τις αναθυμιάσεις που εκπέμπουν τα στεγνωτήρια όταν υπάρχει ταυτόχρονη χρήση υγρού απορρυπαντικού και αρωματικών φύλλων στεγνωτηρίου, διαπίστωσαν ότι απελευθερώνονται μέσω των αεραγωγών περισσότερες από 25 πτητικές οργανικές ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και 7 επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι.
Παρόλο που η εν λόγω έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα αμερικανικά σπίτια, αφού το απορρυπαντικό που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα κυκλοφορεί ευρέως και στη Βρετανία.
Τα επικίνδυνα χημικά που εκπέμπονται συχνά προκαλούν πονοκεφάλους, κρίσεις άσθματος, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς,είναι το άπλωμα των ρούχων να γίνεται στο μπαλκόνι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο από τη χρήση στεγνωτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου