Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τι οδήγησε τον Χ. Παμπούκη στην παραίτηση


«Ναυάγιο» προκαλεί στην κυβέρνηση η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επέμεινε στην επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση η παραίτηση του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού αναδεικνύει εκ νέου τα προβλήματα συντονισμού και τις παλινωδίες που χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα.
Ως αναπληρωτής υπουργός ο κ. Παμπούκης ήταν αρμόδιος για τα θέματα ναυτιλίας και είχε διαφωνήσει με την κατάργηση του υπουργείου.
Η απόρριψη της πρότασής του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό οδήγησε τον αναπληρωτή υπουργό στην έξοδο από την κυβέρνηση.
Από τις αρχές της εβδομάδας ο κ. Παμπούκης είχε καταστήσει σαφές πως θα επιμείνει μέχρις εσχάτων στην επανασύσταση του υπουργείου, λέγοντας στη δημόσια τηλεόραση πως η ναυτιλία χρειάζεται στήριξη και ο ίδιος έχει θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό.
Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν πως ο κ. Παμπούκης ήταν ξένο σώμα για την κυβέρνηση ενώ και ο ίδιος ήταν δυσαρεστημένος με την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού Επικρατείας κατά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το «θερμό» επεισόδιο στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. Διαφωνώντας με την πρόταση Παμπούκη για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για υπονόμευσή του από κάποιους μέσα στην κυβέρνηση.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η δουλειά της κυβέρνησης είναι συλλογική και δεν θέλει υπουργούς κολλημένους στις καρέκλες τους.
Ο κ. Παπουτσής απάντησε στον πρωθυπουργό αναφέροντας χαρακτηριστικά: «είμαστε κολλημένοι με την αξιοπρέπεια».
Η επιστολή παραίτησης του Χ. Παμπούκη
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Παμπούκης απαντά στα πυρά συναδέλφων του και επιμένει στην πρότασή του για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, λέγοντας, πως «σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές».
Ο παραιτηθείς υπουργός αναφέρει πως η εμπλοκή του στην πολιτική είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή του στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης.
«Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπους που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας», υπογραμμίζει ο κ. Παμπούκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου