Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Αστεροσκοπείο στα Γρεβενά .

Της Μαρίας Καραούλη            
“Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα”. Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης την επικείμενη υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας του δήμου με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του “Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα” Γρεβενών.
 
Η προσπάθεια για την ίδρυση αστεροσκοπείου στην περιοχή (του δεύτερου μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός από τα σημαντικότερα της Ευρώπης) ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, με πρωτοβουλία του γρεβενιώτη αστροφυσικού Θανάση Οικονόμου, συνεργάτη της ΝΑΣΑ, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια για τον νομό Γρεβενών, τη Δυτική Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γρεβενών μιλώντας στην 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που πραγματοποιήθηκε στην Κουρούνα Φιλιππαίων από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου 2011, “είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο του φορέα τον ίδιο τον πρύτανη, κάτι που αποδεικνύει την τεράστια αξία αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος”, τόνισε και συμπλήρωσε “ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουμε υπογράψει με το ΑΠΘ και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε ένα απόλυτα αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας, το οποίο θα απογειώσει την ορεινή περιοχή των Γρεβενών και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη Δυτική Μακεδονία. Ένα έργο το οποίο θα μας ταξιδέψει παγκόσμια και θα αποτελέσει σημαντικό πόλο προσέλευσης επισκεπτών”.

Από τον Όρλιακα Γρεβενών στον Όρλιακα του Άρη

Μετά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις επιστημόνων στην περιοχή και τις σχετικές μετρήσεις που έγιναν σε συνεργασία με τους αστροφυσικούς του ΑΠΘ και τους ερασιτέχνες αστροφυσικούς, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη η περιοχή για να γίνει το αστεροσκοπείο, καθώς είναι η καλύτερη που υπάρχει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, διότι έχει ελάχιστη φωτορύπανση και η πρόσβαση είναι άριστη. Η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.480 μέτρων, στο όρος Όρλιακας του δήμου Θεοδώρου Ζιάκα.

Σύμφωνα με τον πυρηνικό φυσικό της ΝΑΣΑ και καθηγητή του πανεπιστημίου Αστροφυσικής του Σικάγου Θανάση Οικονόμου, το αστεροσκοπείο των Γρεβενών θα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα στην Ευρώπη, αφού θα διαθέτει όχι μόνο τηλεσκόπια για παρακολούθηση και έρευνα από τους επιστήμονες, αλλά και τηλεσκόπια για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ερασιτέχνες αστρονόμους.

Επιπλέον, από τη συγκεκριμένη περιοχή θα δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε από τον Όρλιακα των Γρεβενών τον Όρλιακα του Άρη, ονομασία που έδωσε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου σε περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη σε ανάμνηση της περιοχής όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το κόστος κατασκευής του αστεροσκοπείου αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου