Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αντιδράσεις του ΚΚΕ για την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα

Αντιδράσεις του ΚΚΕ για την επίσκεψη Κλίντον στην ΑθήναΜιλά για «ιμπεριαλιστική παρέμβαση»

Υποστήριξη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, θεωρεί το ΚΚΕ την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, επίσκεψη που, σύμφωνα με το κόμμα, έχει και χαρακτηριστικά «ιμπεριαλιστικής παρέμβασης».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης εστιάζεται:

- Στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένη την άμεση και έμμεση έκθεση αμερικανικών ομίλων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και τον ανταγωνισμό ευρώ - δολαρίου ως διεθνών αποθεματικών νομισμάτων. Η αναζήτηση συμβιβασμού εξελίσσεται, ενώ μεταβάλλονται και οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΔΝΤ, λέει το ΚΚΕ.

- Στη διασφάλιση ότι την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα αναλάβουν οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις τους, στο πλαίσιο της «συνεκμετάλλευσης». Εξέλιξη που σχετίζεται με την επικίνδυνη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κα), στη λογική της λεγόμενης «συνδιαχείρισης», εκτιμά το ΚΚΕ.

- Στην πορεία των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου που αφορούν ιδιαίτερα τα σχέδια μεταφοράς στην ΕΕ φυσικού αερίου από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου.

- Στη διαπάλη των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο υποδομών στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας (αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.α.) στο πλαίσιο της εκποίησης δημόσιας περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους το επόμενο διάστημα.

- Στη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για να προχωρήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

- Στο νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν για το Κυπριακό,

- Στη γενικότερη στήριξη των αμερικανονατοϊκών σχεδίων στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια, που κινούνται σε αντιπαράθεση με τα σχέδια άλλων ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ακόμη ότι τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και σχέδια των ΗΠΑ, όπως και της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, δεν έχουν καμία σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών, όπως τα εμφανίζουν: Οδηγούν σε αμφισβήτηση των συνόρων, σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή μας.

Το ΚΚΕ, τέλος, καλεί το λαό σε εγρήγορση και σε ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν χρέος, όσο γίνεται πιο γρήγορα να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων που υπηρετούν τις συμμαχίες της ελληνικής πλουτοκρατίας, τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους για τα λαϊκά και κυριαρχικά δικαιώματα, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καταλήγει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου