Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δορυφορικές Εικόνες Αποκαλύπτουν 17 Χαμένες Αιγυπτιακές Πυραμίδες

Δορυφορικές Εικόνες Αποκαλύπτουν 17 Χαμένες Αιγυπτιακές Πυραμίδες

Όταν ο Ναπολέοντας εισέβαλε στην Αίγυπτο το 1798, τον τεράστιο στρατό του, συνόδευαν πάνω από 150 επιστήμονες, οι οποίοι ξεχύθηκαν σε όλη την επικράτεια, περιγράφοντας την φυσική και πολιτιστική ιστορία της χώρας, χαρτογραφώντας αρχαιολογικούς χώρους από την Αλεξάνδρεια έως το Ασουάν, αναδεικνύοντας στην επιστημονική, αλλά και στη διεθνή κοινότητα την Κοιλάδα των Βασιλέων. Αυτή την εβδομάδα, μία Αμερικάνικη ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι πέτυχε μία συνέχεια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, στην έρευνα του Ναπολέοντα. Μετά από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων απ’ όλη την Αίγυπτο, οι ερευνητές ανακάλυψαν μέχρι και 17 χαμένες πυραμίδες, περίπου 3000 αρχαίους οικισμούς και 1000 τάφους. Η προσπάθεια καθοδηγήθηκε από την αρχαιολόγο Sarah Parcak του University of Alabama, Birmingham, με το BBC και το Discovery Channel να παρουσιάζουν την συγκεκριμένη προσπάθεια σε αντίστοιχα ντοκιμαντέρ.
Σύμφωνα με την Αιγυπτιολόγο Willeke Wendrich του University of California στο Los Angeles, “τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά”. “Μας δίνουν τη δυνατότητα να μάθουμε πληροφορίες σχετικά με τους οικισμούς της Αρχαίας Αιγύπτου, χωρίς να σκάψουμε ούτε ένα εκατοστό.”
Στον απόηχο των ευρημάτων, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση έκλεισε μια συμφωνία για συνεργασία με την Sarah Parcak και τους υπόλοιπους Αμερικανούς ερευνητές, προκειμένου ν’ αναπτύξουν ένα σύστημα δορυφορικού ελέγχου των αρχαιολογικών χώρων από το διάστημα, για την προστασία τους από διάφορες ενέργειες όπως την παράνομη οικοδόμηση και κυρίως την αρχαιοκαπηλία.
Η Parcak ξεκίνησε την μελέτη πριν από 11 χρόνια, αναζητώντας για ίχνη αρχαίων χωριών τα οποία βρίσκονται θαμμένα κάτω από το έδαφος της Αιγύπτου. Συνδυάζοντας εικόνες από δορυφόρους της NASA και τον δορυφόρο QuickBird της DigitalGlobe, τόσο στο ορατό φάσμα, όσο και στο υπέρυθρο και σε συνδυασμό με θερμικές φωτογραφίες, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν τ’ αρχαιολογικά ευρήματα, σε περιοχές όπου ήταν αδύνατο να τις εξερευνήσουν με τα πόδια.
Η ομάδα των ερευνητών βρήκε 17 πυραμιδοειδείς κατασκευές, όπως μια στην έρημο της Σαχάρα, περιοχή διάσημη για τις πολλές πυραμίδες. Τα δορυφορικά ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από μία ομάδα Αιγυπτίων αρχαιολόγων, οι οποίοι ανέσκαψαν ένα τμήμα μιας θεωρούμενης πυραμίδας της περιοχής αυτής. Οι άλλες 16 κατασκευές, μοιάζουν με πυραμίδες από το διάστημα, αλλά θα μπορούσαν να είναι τάφοι της άρχουσας τάξης. Όπως αναφέρει η Sarah Parcak, “ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτά τα κατασκευάσματα είναι πυραμίδες, μέχρι να προχωρήσουμε σε ανασκαφές.”
Για την επιβεβαίωση της ακρίβειας της τεχνικής αυτής, η Parcak συνεργάστηκε με μία ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων, οι οποίοι σκάβουν σ’ ένα 3000 χρόνων σημείο, γνωστό ως Tanis. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκάλυψαν τείχη, δρόμους και μεγάλες κατοικίες οι οποίες πρέπει να φιλοξενούσαν τους πλουσίους της περιοχής. Η ομάδα των Γάλλων επέλεξε ένα κατασκεύασμα από τις δορυφορικές εικόνες και προχώρησε στην ανασκαφή του. Το αποτέλεσμα της ανασκαφής, επιβεβαίωσε 100% την σχέση μεταξύ των δεδομένων της εικόνας και της πραγματικότητας στο έδαφος.
Έτσι, με την επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας της εν λόγω τεχνικής, ανοίγεται ο δρόμος για την επίβλεψη των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρη την Αίγυπτο, αλλά και για την βοήθεια προς τους αρχαιολόγους, υποδεικνύοντας περιοχές με αρχαιολογικά μνημεία, αφού σύμφωνα με τους υποστηρικτές της τεχνικής αυτής, μπορεί κάποιος να δει τα σχέδια μίας ολόκληρης πόλης, η οποία βρίσκεται θαμμένη κάτω από την άμμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου