Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Η επικείμενη πρόσληψη δύο ογκολόγων στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας ανακοινώθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας την Κυριακή 29 Μαΐου, με θέμα τον παιδικό καρκίνο, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Καραπίντσιος, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (εφημερίδα της κυβέρνησης) οι προσλήψεις των δύο ογκολόγων και αναμένονται από στιγμή σε στιγμή, προκειμένου μαζί με την παθολογοανατόμο που προσλήφθηκε πριν δυόμιση μήνες να μπουν τα θεμέλια της ογκολογικής κλινικής στο «Μποδοσάκειο».
Ο κ. Καραπίντσιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι αποτελεί υλοποίηση ενός αιτήματος που διατύπωσε πριν 5 χρόνια ο σύλλογος και άσκησε πολλές πιέσεις στα χρόνια αυτά προκειμένου να πάρει το αίτημά του σάρκα και οστά.
Στα 280-300 περιστατικά παιδικού καρκίνου εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διευθύντρια του Ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Π.Α. Κυριακού, Ελένη Βασιλάτου- Κοσμίδη, η οποία τόνισε την ανάγκη ειδικής φροντίδας και περίθαλψης των παιδιών με καρκίνο με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα, προκειμένου να μην προστεθεί στον οργανισμό τους τοξικότητα και υποστούν σοβαρές άλλες επιπλοκές από τη θεραπεία κατά τις ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, ιδιαίτερα που ο παιδικός καρκίνος είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος, αφού 3 στα 4 παιδιά θεραπεύονται από τον καρκίνο. Σημείωσε επίσης ότι η φροντίδα ενός παιδιού που πάσχει από καρκίνο πρέπει να είναι ‘ολιστική’, καθώς δεν αρκεί μονάχα η φροντίδα του σώματός του, αλλά χρειάζεται και φροντίδα της ψυχής του, της παιδείας του, αλλά και της οικογένειά του.
Την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης γονέων και παιδιών με καρκίνο τόνισε ο Διδάκτωρ ψυχιατρικής του ΑΠΘ Κων/νος Αραπίδης, υπογραμμίζοντας ότι η «θανατολογία» είναι μια επιστήμη που δεν φροντίζει μόνο αυτούς που πρόκειται να πεθάνουν αλλά και τους φροντιστές αυτών που πρόκειται να πεθάνουν, γιατί δικαίως φοβίζει όλους «το πέρασμα στο θάνατο, το γνωστό στο άγνωστο είναι που τρομάζει».
Ανέφερε ότι τελικά μπορεί ο καθένας, με την κατάλληλη υποστήριξη, να δεχθεί τον επικείμενο θάνατό του, αφού φυσικά χρειαστεί όμως να διανύσει προηγουμένως διάφορα στάδια: της άρνησης, του θυμού, της ελεημοσύνης, της κατάθλιψης και τέλος της αποδοχής, του συμβιβασμού δηλαδή με το θάνατο.
Το έργο του συλλόγου γονιών παιδιών με καρκίνο «Φλόγα» παρουσίασε η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Τρυφωνίδη, η οποία τόνισε ότι η «Φλόγα» βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια κοντά στο παιδί με καρκίνο ΚΑΙ στηρίζει ταυτόχρονα τις οικογένειες των παιδιών, φροντίζοντας για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών. Σημείωσε ότι στη «Φλόγα» λειτουργεί σχολείο για τα παιδιά με καρκίνο, ξενώνας για τη φιλοξενία 30 οικογενειών από την επαρχία που χρειάζεται να παραμείνουν στην Αθήνα για τις θεραπείες των παιδιών, πρόγραμμα νοσηλείας παιδιών με καρκίνο στο σπίτι για παιδιά με καρκίνο που διαμένουν στην Αττική, ενώ ο σύλλογος παρέχει ακόμη και οικονομική βοήθεια στις ασθενέστερες οικογένειες που έχουν παιδί με καρκίνο.
Την εμπειρία του από το σχολείο της «Φλόγας» κατέθεσε ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Μιχάλης Πατσούρας, ο οποίος υπηρετώντας στο σχολείο αυτό βίωσε μια τόσο συγκλονιστική εμπειρία που παραμένει έκτοτε ένας από τους πιο ένθερμους εθελοντές της «Φλόγας», αφού, όπως ανέφερε, τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο αυτό θεωρούν το σχολείο «ώρες διαλείμματος», επειδή είναι γι’ αυτά ένα σημείο σύνδεσης με την κανονική ζωή τους στο παρελθόν, πριν χτυπηθούν από τον καρκίνο, ωστόσο δίνοντας τη μάχη να ξεπεράσουν τη νόσο τους μαθαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι στο κανονικό σχολείο.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου