Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Φωτογραφίες και η Ομιλία από την Εκδήλωση της Ραδιολέσχης Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνών

 
Σε μια από τις ελάχιστες εκδηλώσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας, η Ραδιολέσχη Φλώρινας σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνών (18 Απριλίου). Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Hotel "ΠΛΕΙΑΔΕΣ" στη Φλώρινα και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Άρης Αριστείδου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιαννάκης Βασίλης. Στην εκδήλωση μίλησε για την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν του Ραδιοερασιτεχνισμού καθώς και για τις σύγχρονες δυνατότητες της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη, η Ταμίας της Ραδιολέσχης Φλώρινας, Ζουζέλη Ασπασία, και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος, Βοζινίδης Κώστας, και ο Γ.Γ., Στυλιάδης Κώστας.
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνών
18 Απριλίου 2011
Στις 18 Απριλίου 2011 οι Ραδιοερασιτέχνες γιορτάζουν για 86η φορά την Παγκόσμια Ημέρα τους (World Amateur Radio Day) καθώς στις 18 Απριλίου 1925 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU, International Amateur Radio Union). Για φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Amateur Radio : The first technology-based social network», δηλαδή «Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που βασίζεται στην τεχνολογία».
Σε λιγότερα από 100 χρόνια, οι επικοινωνίες των ραδιοερασιτεχνών εξελίχθηκαν από την πρωτόγονη τεχνολογία του κενού σπινθήρα (spark-gap technology), στα σήματα Morse (CW), στα βραχέα κύματα (HF), στα VHF και UHF, στις επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, στο RTTY (ραδιοτηλέτυπο), στο AMTOR (αποστολή κειμένου σε ψηφιακή μορφή), στο Packet Radio, στο APRS (εντοπισμός θέσης) και στην ψηφιακή επεξεργασία σήματος (D-Star) με τη βοήθεια και του Internet.

Τι Είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός;
Σύμφωνα με τον Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών, ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών και που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος».
Είναι μια ευχάριστη απασχόληση, που έχει σχέση με τη χρήση των ασύρματων επικοινωνιών, την έρευνα και τους πειραματισμούς σ’ αυτές. Έχει εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο, που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν σχέση με τα ηλεκτρονικά ή τις τηλεπικοινωνίες, αλλά προέρχονται από διάφορα επαγγέλματα.
Η ίδια ποικιλία ισχύει και για τις ηλικίες, τις κοινωνικές τάξεις, την οικονομική δυνατότητα, τη μόρφωση, την εθνικότητα, τη φυλή και το φύλο. Κοινό σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι η αγάπη τους για τα ηλεκτρονικά και τις επικοινωνίες.

Παρεξηγημένη Λέξη;
Δυστυχώς όμως στη χώρα μας η λέξη «ραδιοερασιτέχνης»χρησιμοποιείται από πολλούς λαθεμένα, ίσως από άγνοια, εννοώντας πολλές φορές τους ασχολούμενους με παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς (ραδιοπειρατές), κάτι που βέβαια δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Ιστορική Διαδρομή του Ραδιοερασιτεχνισμού
Ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς εμφανίστηκαν οι πρώτοι ραδιοερασιτέχνες, είναι όμως βέβαιο ότι ο Guglielmo Marconi, ο θεωρούμενος ως εφευρέτης του ασυρμάτου, υπήρξε ο πρώτος ραδιοερασιτέχνης. Μετά τα πρώτα πειράματα του Marconi στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί «τρελοί» νέοι της εποχής άρχισαν να πειραματίζονται, επιτυγχάνοντας ασύρματες επικοινωνίες μεταξύ τους και σιγά – σιγά βρέθηκαν στην πρωτοπορία της ασύρματης επικοινωνίας.
Η εξέλιξη προχώρησε πολύ γρήγορα, οι ραδιοερασιτέχνες άνοιγαν τον δρόμο προς τα εμπρός και ακολουθούσαν πολλοί ακόμα. Σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς τους στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, οι αρμόδιοι Διεθνείς Οργανισμοί που συστάθηκαν αργότερα, παραχώρησαν εκτεταμένες περιοχές στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για αποκλειστική χρήση από τους ραδιοερασιτέχνες.
Στην Ελλάδα, οι πρώτοι ραδιοερασιτέχνες εμφανίστηκαν το 1935. Τότε, χωρίς κρατικές άδειες και με μηχανήματα κατασκευασμένα από τα πιο απίθανα υλικά και με πρωτόγονα μέσα, κατάφερναν να επικοινωνούν με όλο τον κόσμο, δίνοντας το παρόν της μικρής χώρας μας σε μια παγκόσμια προσπάθεια. Αξίζει να αναφερθούν, ο Στρατηγός Γιώργος Ζαρίφης, ο Νάσος Κουκούλης και άλλοι. Μόλις το 1972 έγινε ο Νόμος 1244/72 για τον ραδιοερασιτεχνισμό στην Ελλάδα και δόθηκαν οι πρώτες άδειες μετά από εξετάσεις.
Έτσι και η Ελλάδα, που μετέχει στην ΙΤU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών – International Telecommunication Union), ακολουθώντας τις πιο πολλές χώρες, νομιμοποίησε τον ραδιοερασιτεχνισμό, τόσο για λόγους εκμετάλλευσης των προσπαθειών των ραδιοερασιτεχνών στην εν γένει ανάπτυξη της ραδιοηλεκτρικής τεχνικής, όσο και για λόγους γενικότερης κρατικής πολιτικής, ήτοι τη δημιουργία αποθέματος πεπειραμένων χειριστών ασυρμάτου και ειδικευμένων τεχνικών, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από το Κράτος σε περιπτώσεις αναγκών πολέμου ή ειρήνης, αλλά και για λόγους διαπαιδαγώγησης και υποκίνησης των νέων προς έρευνα, παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρονικού υλικού.

Προσφορά των Ραδιοερασιτεχνών
Εκτός από τον πειραματισμό και την αυτοεκπαίδευση, οι ραδιοερασιτέχνες προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όταν τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν. Ενδεικτικά αναφέρονται :
 1. Σεισμός στην Καλαμάτα στις 13-9-1986. Πολύτιμη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη της Αθήνας με την πληγείσα από το σεισμό περιοχή.
 2. Ιόνιο Πέλαγος 1984. Διάσωση δύο χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας χάρη στη βοήθεια των ραδιοερασιτεχνών.
 3. Σεισμός στην Τουρκική πόλη ΕRZINKAN τον Μάρτιο του 1992. Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες πήγαν αμέσως εκεί και έθεσαν στη διάθεση των Τούρκων τις γνώσεις, την πείρα και τους ασυρμάτους τους.
 4. Σεισμός τον Μάιο του 1995 στο Αίγιο. Οι ραδιοερασιτέχνες της περιοχής συντόνισαν τηλεπικοινωνιακά το κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων – εντολών.
 5. Σεισμός τον Αύγουστο του 2003 στη Λευκάδα. Η ίδια πολύτιμη βοήθεια, που προκάλεσε τον θαυμασμό και απέσπασε τα ευμενέστατα σχόλια των Αρχών.Τρόποι Επικοινωνίας των Ραδιοερασιτεχνών
Οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν για τις επικοινωνίες τους :
 • Τα βραχέα κύματα (HF) για επαφές με όλο τον κόσμο, με ανάκλαση στην ιονόσφαιρα.
 • Τα υπερβραχέα κύματα (VHF-UHF) για κοντινές αποστάσεις αλλά και με περιοχές εκτός χώρας με εκμετάλλευση της τροποσφαιρικής διάδοσης, σποραδικού Ε, δι-ισημερινή διάδοση, ανάκλαση στη Σελήνη και ανάκλαση από τον ιονισμό της ατμόσφαιρας που δημιουργείται από βροχές μετεωριτών.
 • Τα σήματα MORSE (CW), το ραδιοτηλέτυπο (RTTY), τηλεόραση αργής σάρωσης (SSTV), γρήγορης σάρωσης (FSTV), τη φωνή (SSB, FM).
 • Ψηφιακές επικοινωνίες όπως PACKET RADIO, AMTOR, PACTOR κ.λ.π.
 • Κατασκευή και εκτόξευση ραδιοερασιτεχνικών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, σε συνεργασία και με τη βοήθεια της NASA.
 • Μικροκυματικές επικοινωνίες και
 • Με το APRS (Automatic Position Report System, Σύστημα Αυτόματης Αναφοράς Θέσης), δηλ. σύστημα συνδυασμού ασυρμάτου με GPS, κάνουν γνωστή τη θέση των κινητών ή σταθερών σταθμών τους ανά πάσα στιγμή, και στο Internet.

Διάθεση για Προσφορά – Δραστηριότητες
Οι ραδιοερασιτέχνες είναι πάντα έτοιμοι να τεθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και φυσικά χωρίς καμία επιδίωξη ατομικού υλικού οφέλους. Φορέας τους ραδιοερασιτεχνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, είναι η Ραδιολέσχη Φλώρινας, με έδρα την πόλη της Φλώρινας.
Όσον αφορά την ιστορική πορεία του ραδιοερασιτεχνισμού στην περιοχή μας, τον Σεπτέμβριο του 1993 ιδρύθηκε η Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ. (Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας), με έδρα την πόλη της Φλώρινας, τον Σεπτέμβριο του 1997 ιδρύθηκε η Ε.ΡΑ.Φ. (Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Φλώρινας) και το 2006 ιδρύθηκε η Ραδιολέσχη Φλώρινας.
Η Ραδιολέσχη Φλώρινας παρέχει βοήθεια στα μέλη της, όσον αφορά τις σχέσεις τους με τις Ελληνικές Αρχές και τους ελληνικούς και ξένους Ραδιοερασιτεχνικούς φορείς και επίσης :
 • Οργανώνει και συντηρεί δίκτυο αναμεταδοτών.
 • Έχει εκπονήσει σχέδιο και έχει οργανώσει ομάδα εκτάκτων αναγκών.
 • Προετοιμάζει τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
 • Μετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς (Contests).
 • Παρέχει επιτυχώς τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σημαντικών αθλητικών και αλλων γεγονότων.
 • Έχει οργανώσει δύο HamFests (Ραδιοεαασιτεχνικές Συναντήσεις) το 2009 και το 2010 στον Άγιο Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου, με συμμετοχή ραδιοερασιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα.
 • Εκδίδει τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό (7 τεύχη).
 • Οργανώνει μαθήματα για την εκπαίδευση υποψηφίων ραδιοερασιτεχνών.
 • Διοργανώνει σεμινάρια για τις ραδιοεπικοινωνίες για ραδιοερασιτέχνες αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο.
Η Ραδιολέσχη Φλώρινας ανοίγει τις πόρτες συνεργασίας της με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών αλλά και με άλλους Δήμους, Κοινότητες και κοινωνικούς φορείς της περιοχής με στόχο την παρουσίαση και προβολή της Δυτικής Μακεδονίας στον κόσμο των ραδιοερασιτεχνών μέσα από δραστηριότητες και επαφές.

Πώς Μπορεί Να Γίνει Κάποιος Ραδιοερασιτέχνης
Για να γίνει κάποιος ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και προφορικές και διενεργούνται δύο φορές το χρόνο στις περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου.
Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει : Εκπομπή-λήψη σημάτων Morse (όχι όμως στην κατηγορία 2), ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, φωνητικό αλφάβητο, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας καθώς και στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας. Κάθε πτυχιούχος ραδιοερασιτέχνης παίρνει διακριτικό κλήσης του σταθμού του, μοναδικό στον κόσμο, όπως π.χ. SV2EZZ.
Χρησιμοποιήθηκε κείμενο του Παπαδιώτη Δημήτρη (SV1SN), από την ΕΡΔΕ
(Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου