Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Μαθητές λυκείου στη Μυτιλήνη έφτιαξαν δορυφόρο!

Απίστευτο και όμως Μυτιληνιό! Μέσα σε πέντε μέρες 10 μαθητές από το 3 λύκειο Μυτιλήνης μαζί με τον καθηγητή Φυσικής, Γιώργο Κοντέλλη κατάφεραν να φτιάξουν το προσχέδιο για τον εκπαιδευτικό δορυφόρο «Ικαρομένιππο».


Αυτός ο δορυφόρος που έχει όλα τα βασικά συστήματα ενός κανονικού δορυφόρου...


εκτοξεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο με υπερηχητικό πύραυλο σε ύψος 1000 μέτρων και στη συνέχεια κατέβηκε στη γη με τη βοήθεια αλεξίπτωτου.



Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο συγκεκριμένος δορυφόρος έχει το μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού και το βάρος του είναι 350 γραμμάρια.


Οι κατασκευαστές του δορυφόρου δούλευαν με πυρετώδεις ρυθμούς καθώς έπρεπε να σχεδιάσουν το μικροεπεξεργαστή, την πλακέτα αισθητηρίων, το πομπό και το GPS του δορυφόρου.


Τελικά όμως οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι αφού η εκτόξευση έγινε με επιτυχία στη Νορβηγία πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο και ο δορυφόρος κατάφερε να προσγειωθεί  καταγράφοντας πληροφορίες για την ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία του αέρα και το στίγμα του δορυφόρου. 


Πληροφορίες που μελέτησαν οι μαθητες στο κέντρο εδάφους που έχει στηθεί.


Ο «Ικαρομένιππος», όπως λέγεται, κατάφερε να διακριθεί στο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων εκπαιδευτικών της Microsoft και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Μόσχα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου