Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ του Μιχάλη ραμπίδη


Το σωματείο μας συμμετείχε στο διήμερο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διεξήχθη στα Κοίλα – Κοζάνης στις 11 & 12 Ιουλίου 2017 με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή πολλών Υπουργών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο των εργασιών.
Στο τραπέζι της συζήτησης για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ με τον Υπουργό ενέργειας κ Σταθάκη στο πάνελ, το σωματείο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Τάσος Δημάκης και ο συν. Μιχάλης Ραμπίδης ο οποίος και τοποθετήθηκε με ερωτήσεις και προτάσεις.
      Υπουργέ της Ενέργειας  κ  Σταθάκη,  θα μιλήσω για θέματα που δεν αναφέρθηκαν ή δεν εξαντλήθηκαν.
   Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, πολλές φορές επηρεασμένοι από συμφέροντα, περνούν αποφάσεις για την ενέργεια,  που βλάπτουν τα λαϊκά και τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχετε σκοπό να αναθέσετε τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό σε αρμόδιους υψηλού επιπέδου τεχνοκράτες, που θα δρομολογήσουν τα ενεργειακά θέματα σε βάθος πενταετίας ή και δεκαετίας, επικαιροποιημένα όταν κρίνεται αναγκαίο, για να μην μπορούν να τα ανατρέπουν εύκολα και αναιτιολόγητα κάθε φορά;
   Είναι κοινά αποδεκτό ότι  κρίνονται απαραίτητες οι μονάδες βάσεις, σε κάποιο ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής Η/Ε.  Αυτές είναι μόνο λιγνιτικές γιατί το καύσιμο είναι ντόπιο εθνικό μας προϊόν.  Δεν υποκαθίστανται ούτε από το Φυσικό Αέριο, ούτε από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.  Σας προβληματίζει σ’ έναν σοβαρό εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό να προβλέπεται και η εισαγωγή στερεών καυσίμων, που θα είναι εύκολο να προμηθευτούμε από πολλές χώρες και με φτηνό κόστος, για να επιμηκύνουμε το χρόνο εκμετάλλευσης του λιγνίτη μας και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια;
   Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις  της περιοχής μας, ενεργές ή ανενεργές, είναι πολύ σημαντικές για την Βιωματική Εκπαίδευση.  Σε ΑΗΣ & Λιγνιτωρυχεία, σε Μηχανουργεία & Ηλεκτροτεχνεία, στα Χημεία και στον πανάκριβο εξομοιωτή κοντρόλ των Σταθμών  Παραγωγής Η/Ε  σε πραγματικές και πρωτότυπες συνθήκες, μπορούν να εκπαιδευτούν σπουδαστές και φοιτητές. Η αρχή πρέπει να γίνει άμεσα με τη συνεργασία της Δ/σης της ΔΕΗ με το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
   Εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι των πόλεων της Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου & Φλώρινας βιώνουμε  δύσκολους μακρινούς χειμώνες, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η τηλεθέρμανση μας είναι απαραίτητη για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους  λόγους. Πριν επέλθουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς συνολικά της ΔΕΗ ή κομματιών της, απαιτούμε μαζί με όλους τους συντοπίτες μας (σύντομα και της Φλώρινας) και πιστεύω και τις δημοτικές αρχές, να βρεθεί άμεσα μια ικανοποιητική λύση-συμφωνία, για την τιμή μονάδος της θερμικής ενέργειας. Θα είναι πολύ δυσάρεστο για όλους μας , αν αναγκαστούμε «αύριο» να την πληρώνουμε με τιμές πετρελαίου θέρμανσης, ή να την αντικαταστήσουμε με ακριβότερο Φυσικό Αέριο.
   Είπατε πρόεδρε της ΔΕΗ - κ Παναγιωτάκη ότι η Επιχείρηση χρωστά πολλά στην περιοχή. Άνθρωποι ευγνώμονες προς την περιοχή και τους κατοίκους της, επέστρεψαν και κάτι (Μποδοσάκης, Μαμάτσιος κ.α.). Είναι σειρά της ΔΕΗ να δώσει δωρεάν (ή τουλάχιστον στο κόστος) Ηλεκτρική και Θερμική Ενέργεια στα Νοσοκομεία Μαμάτσειο, Μποδοσάκειο και Φλώρινας.  Έχουμε ανάγκη την προσφορά σας αυτή και τη δικαιούμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου