Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ του Μιχάλη Ραμπίδη



Με το Ν 4186/2013 και  το ΠΔ 90 του Υπ. Παιδείας (Υπ. Αρβανιτόπουλος Κων/νος) περί Μετονομασιών-Συγχωνεύσεων-Καταργήσεων-Ιδρύσεων και Συγκροτήσεων Σχολών Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, παραμένει εδώ και πέντε (5) σχεδόν χρόνια μια βασική εκκρεμότητα, τόσο για το Τ.Ε.Ι. όσο και για την πόλη μας.
 Το άρθρο 1 του ΠΔ – Ίδρυση Σχολής αναφέρει: Ιδρύεται Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας με έδρα την Πτολεμαΐδα η οποία συγκροτείται από το εξής τμήμα: Τμήμα Μαιευτικής με έδρα την Πτολεμαΐδα.  Παράλληλα έχει προταθεί και από το ΣΑΤΕ και έχει ΦΕΚ ίδρυσης και το τμήμα Εργοθεραπείας για να ολοκληρωθεί η Σχολή (απαιτούνται τουλάχιστον δυο τμήματα) Επαγγελμάτων Υγείας.
Το σκεπτικό της απόφασης  ήταν να συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό του Υπ. Παιδείας και να λειτουργήσει το επόμενο σχολικό έτος και το τμήμα Εργοθεραπείας, για να ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» αναφορικά με τη δημιουργία Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας στην Πτολεμαΐδα.
Για τη μνήμη και τη γνώση, τα ΚΑΤΕ με το Ν 576/77 μετονομάσθηκαν σε ΚΑΤΕΕ (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής & Επαγγελματικής Κατάρτισης) και με το Ν 1404/83 μετονομάσθηκαν Τ.Ε.Ι. (Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και μαζί με τα ΑΕΙ αποτελούν την ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Το Τ.Ε.Ι. Δυτ. Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1976. Λειτουργεί σε πέντε πόλεις (Κοζάνη-Γρεβενά-Καστοριά-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα) με 4 Σχολές και 11 Τμήματα. Στην Πτολεμαΐδα λειτουργεί μόνο το Τμήμα Μαιευτικής από το 2009 δηλ. 33 χρόνια μετά!
Με αφορμή την εισήγηση των προέδρων που έγινε αποδεκτή από τον Υπ. Παιδείας κ Γαβρόγλου εννέα από τα είκοσι τμήματα ΤΕΙ που χαρακτηρίσθηκαν μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν,  εντάσσονται στο  μηχανογραφικό δελτίο.  Δυστυχώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για το Τμήμα Εργοθεραπείας της Σχολής μας.  ΖΗΤΑΜΕ: Με την ίδια απόφαση να γίνει δεκτή και η ένταξη του Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας της Πτολεμαΐδας.
  Καλούμε το Συμβούλιο Διοίκησης και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Δρ Ασημακόπουλο Νικόλαο να προτείνουν άμεσα στο Υπ. Παιδείας  τη λειτουργία του Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Πτολεμαΐδας.
  Καλούμε την Περιφερειακή και Δημοτική αρχή να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το θέμα.
  Καλούμε τους πέντε (5) βουλευτές του Νομού πρωτίστως, αλλά και όλης της περιφέρειας, να γίνουν συντελεστές ολοκλήρωσης και της 4ης Σχολής του ΤΕΙ της Περιφέρειάς τους.
  Χαιρετίζουμε την προαγγελία της ίδρυσης Ειδικού Σχολείου στην πόλη μας (αρκεί να πληροί τις προβλέψεις του Ν 3699/2008 και να υπηρετεί τις τοπικές ανάγκες) από τον βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη και του ζητάμε να προτείνει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και το θέμα της λειτουργίας του Τμήματος Εργοθεραπείας.
  Καλούμε όλους τους φορείς και τους συντοπίτες μας να βοηθήσουν στην σημαντική αυτή προσπάθεια.
  Τώρα όσο ποτέ, μεσούσης της οικονομικής  κρίσης, της αποβιομηχάνισης της περιοχής με τα μέγιστα ποσοστά ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων μας,  στο κατώφλι της μεταλιγνιτικής περιόδου, οι Πτολεμαϊδιώτες αγωνίζονται, διεκδικούν ανυποχώρητα & ελπίζουν, έχοντας πάντα μια μεγάλη «αγκαλιά» για κάθε φιλοξενούμενο.
  Μόνο με την ολοκληρωμένη λειτουργία της Σχολής, μπορούμε να κατοχυρώσουμε την παραμονή της στην Πτολεμαΐδα και ν’ αποφύγουμε εισηγήσεις κατάργησης για περιστολές δαπανών (σχετ. εισήγ. Καθηγ. Καστοριάς Πρόδρ. Γιαννά). Μαζί με τους σπουδαστές μπορούμε να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε πλήρη στελέχωση της Σχολής, ίδρυση και λειτουργία της Φοιτητικής Εστίας και όλα τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της.
Σημ.: Λειτουργεί μόνο ένα τμήμα Εργοθεραπείας στην Ελλάδα, στο ΤΕΙ Αθηνών από το 1977. Η επιστήμη της εργοθεραπείας χωρίζεται σε:  1 Παιδιατρική  2 Γηριατρική  3 Ψυχιατρική  4 Νευρολογική-Ορθοπεδική.   Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργασθούν τόσο στο δημόσιο όσο κυρίως στον ιδιωτικό τομέα (ΚΑΠΗ-ΚΗΦΗ-Νοσοκομεία-Εκπαίδευση-Ιδρύματα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες-Εξειδικευμένα Κέντρα Αποκατάστασης-Παιδικούς Σταθμούς-Κατασκηνώσεις κ.λπ.).  Έως σήμερα η ανεργία στον κλάδο είναι κάτω από το 3% !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου