Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Selfitis- Νέα ψυχιατρική διαταραχή, η μανία με τις selfies;

Σικάγο Ιλινόις
Η είδηση που ακολουθεί από τον χώρο της ψυχιατρικής μάλλον θα δυσαρεστήσει εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου. Και αυτό γιατί η πολλά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο φέρουν την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση  (APA) επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και πολύ καιρό συζητούν στους επιστημονικούς κύκλους: Ναι, το να βγάζεις επίμονα selfies και να τις αναρτάς στο διαδίκτυο μπορεί να είναι μια ένδειξη ψυχικής διαταραχής. Η διαταραχή αυτή ονομάζεται «selfitis», λένε τα δημοσιεύματα και ορίζεται ως η εμμονική επιθυμία του να βγάζεις φωτογραφίες του εαυτού σου για τα social media ως μια προσπάθεια να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να καλύψεις το προσωπικό κενό που νιώθεις. Από την άλλη έντονα ακούγεται ότι όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά ούτε καν πρόκειται να βγάλει τέτοια ανακοίνωση η APA. 


Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα:
Τονίζουν πως η selfitis περιλαμβάνει τρία στάδια.
-Το πρώτο στάδιο είναι εκείνο κατά το οποίο βγάζουμε selfie τρεις φορές την ημέρα αλλά δεν την ποστάρουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-Στο δεύτερο στάδιο, το άτομο βγάζει φωτογραφία τον εαυτό του τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα και τις ποστάρει στα social media.
-Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο που ονομάζεται Chronic (Χρόνια) selfitis το άτομο έχει μια ακατάσχετη επιθυμία να βγάζει φωτογραφίες τον εαυτό του και να τις ποστάρει περισσότερο από 6 φορές την ημέρα! Όσο και υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό, είναι αλήθεια ότι σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει!


YΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ιδανική θεραπεία μάλλον θα ήταν η Συμπεριφορική Γνωσιακή. Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία αποτελείται από μια σειρά πειραματικών ψυχολογικών μεθόδων με τη βοήθεια των οποίων μπορούν να μειωθούν ή να εξαλειφθούν αποκλίσεις της συμπεριφοράς (ή ψυχολογικά προβλήματα). Η Γνωσιακή ή Γνωστική θεραπεία έχει βρεθεί σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες να είναι αποτελεσματική για την θεραπεία πολυάριθμων ψυχικών διαταραχών, όπως της κατάθλιψης, των διαταραχών άγχους, των διατροφικές διαταραχές, και της κατάχρησης ουσιών, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στις διαταραχές προσωπικότητας.
ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ! 


Το βέβαιο είναι πως η αυτοπεποίθηση δεν είναι μονάχα θέμα ενός κινητού αλλά τι γίνεται όταν το κινητό δεν μας επιτρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματική ζωή και αρκούμαστε απλά σε μια πολύ καλή φωτογραφία για να νιώσουμε καλά; Ας διερευνήσουμε ακόμα μια ακόμα πρόσφατη μελέτη.  H έρευνα του "American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery" δείχνει πως υπάρχει μια αύξηση στις πλαστικές προσώπου που προέρχονται από την επιθυμία των γυναικών αλλά και όχι μόνο να δείχνουν όμορφες στα social media!  Περίπου ένας στους οχτώ χειρουργούς που ρωτήθηκαν απάντησαν πως έχουν ακούσει αυτή την αιτιολογία για την πλαστική σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των πελατών τους! Μιλάμε κυρίως για ασθενείς κάτω των 30 ετών.
Oι ασθενείς τους ένιωθαν δυστυχείς με την εμφάνισή τους σε site κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook και το instagram, ενώ πάνω από τους μισούς χειρουργούς είπαν πως έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ασθενείς που είναι κάτω των 30 ετών. Το social media τονίζουν οι επιστήμονες έχουν βάλει πολλούς χρήστες του διαδικτύου στη διαδικασία όχι μόνο να βλέπουν και να κρίνουν αυστηρά τις απεικονίσεις του εαυτού τους αλλά να συγκρίνουν τον εαυτό τους με φωτογραφίες άλλων χρηστών και ακόμα χειρότερα με φωτογραφίες μοντέλων ηθοποιών,κάτι που δεν γινόταν παλαιότερα. Μια τέτοια συμπεριφορά πραγματικά μπορεί να πλήξει την αυτοπεποίθηση του ατόμου, τονίζουν οι ψυχολόγοι. 

boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου