Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Πρόεδρος Σκοπίων: Δεν θα αλλάξει το όνομα της χώρας

Στο Κοινοβούλιο του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του επανεκλεγέντα προέδρου της χώρας, Γκεόργκι Ίβανοφ.


Κατά την ομιλία του για τη δεύτερη θητεία του,ο Ίβανοφ, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στην συνταγματική ονομασία της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχισθεί η διαδικασία του αδιεξόδου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως σημειώνει το αλβανικό πρακτορείο Ιλλυρία των Σκοπίων.

«Το σύνταγμα, μας υποχρεώνει ενόρκως, να προστατεύσουμε το συνταγματικό όνομα της χώρας μας. Έτσι, δεν επιτρέπεται η αλλαγή στο Σύνταγμα, προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα μας», δήλωσε ο Ίβανοφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αποδέχεται ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα (του σλαβικού πληθυσμού), τη γλώσσα και το μοντέλο της συνύπαρξης στη χώρα.

Στην ομιλία του ο Ίβανοφ εξέφρασε την αντίθεσή του για τη συμφωνία της κυβέρνησης του VMRO DPMNE και του αλβανικού κόμματος DUI, που αναφέρει ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια στρατηγική που προϋποθέτει την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στην ορκωμοσία για τη νέα του θητεία στον προεδρικό θώκο, δεν παραβρέθηκε στο Κοινοβούλιο το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUI, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυσαρέσκειά του για την επανεκλογή του Γκεόγκι Ίβανοφ.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου