Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αίμα, κόκαλα και κύστες! Κι όμως ΑΥΤΑ είναι τα παράξενα συστατικά τροφίμων που τρώτε και δεν το ξέρετε!

περιεργαφαγηταΘα ανατριχιάσετε τόσο πολύ για όσα τρώτε και δεν γνωρίζετε από τι είναι φτιαγμένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Nordic Food Lab θα έπρεπε να τρώμε περισσότερο αίμα.
Το αίμα, λέγεται ότι είναι ένα φτηνό, πολλαπλών χρήσεων, πολύ θρεπτικό και παράνομα αναξιοποίητο από τους σύγχρονους μάγειρες.
Και όχι, δεν χρησιμοποιείται μόνο για να φτιάξετε μαύρη πουτίγκα. Όπως ξέρουμε και απ’ τα παραδοσιακά προϊόντα αίματος, το αίμα θα μπορούσε να είναι ένα καλό συστατικό σε παγωτά και μαρέγκες, δεδομένου ότι μπορούσε να είναι ένα συστατικό που συναντάει κανείς σε παγωτά και μαρέγκες, δεδομένου ότι δίνει παρόμοια γεύση με τα ασπράδια αυγών, όπως διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο στo skaouter.gr
Μα είναι τρελοί; Μπορεί και να είναι, αλλά το Nordic Food Lab, μπορεί και τα λέει αυτά διότι ιδρύθηκε το 2008 από τον Δανό σεφ Rene Redzepi, που είναι ο άνθρωπος πίσω απ’ το Noma, το εστιατόριο 3 φορές νικητή του παγκοσμίου τίτλου.
Οστά ζώων
Εάν δεν μπορείτε να χωνέψετε την ιδέα του αίματος, ποια η γνώμη σας για την κάνναβη, η οποία στις μέρες μας θεωρείται το πιο “must” συστατικό από τους μοντέρνους σεφ;
Αν βρίσκετε τα παραπάνω λίγο περίεργα, τότε προετοιμαστείτε για αυτά που έπονται. Η αλήθεια είναι ότι μάλλον καταναλώνουμε ήδη κάποιο από αυτά τα παράξενα και ίσως ‘τρομακτικά’ συστατικά.
Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να είσαι χορτοφάγος, αν όχι αδύνατο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη σκόνη κοκκάλων που υπάρχει σε φαγητά που ήδη καταναλώνετε και είναι -πράγματι- αυτό που φαντάζεστε: σκόνη από απανθρακωμένα οστά ζώων.
Η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται ως μια αντισυσσωματική και πηκτική ουσία στα μπαχαρικά, αλλά και αποτελεί και έναν τρόπο λήψης του χρώματος απ’ την ζάχαρη.
Με άλλα λόγια, δεν πά’ να στε χορτοφάγοι, εάν βάλετε τη λάθος μάρκα ζάχαρης τότε δεν μπορείτε να αναιρέσετε το γεγονός ότι τρώτε οστά ζώων.
Ψαρόκολλα
Εάν κάποιος από εσάς τους προηγούμενους χορτοφάγους, αισθάνεστε ενοχλημένοι από την πραγματικότητα που προηγουμένως σας αποκαλύφθηκε, τότε..προετοιμαστείτε γιατί έπονται κι άλλα!
Ξέρατε ότι πολλές μπίρες χρησιμοποιούν ψαρόκολλα στην διαδικασία της ζυθοποιίας, μια ουσία που παράγεται από αποξηραμένες κύστες ψαριών, καθώς συμβάλλουν στον καθαρισμό της μπίρας; Η ψαρόκολλα μαζεύει το κατακάθι της μπύρας (και αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται και σε μερικά κρασιά) και το βυθίζει στον πάτο του μπουκαλιού. Η αλήθεια είναι ότι στο ποτήρι μπίρας που πίνετε υπάρχουν ελάχιστα ίχνη ψαρόκολλας, αλλά μπορεί και να αρκούν για να κόψει κάποιος χορτοφάγος και την μπίρα.
Καστόριο
Παρόλα τα προηγούμενα, τα οστά ζώων και η ψαρόκολλα θα σας φανούν νόστιμα μπροστά στο ‘καστόριο’, δηλαδή το κιτρινωπό έκκριμα από την κύστη διάφορων ειδών κάστορα. Η κύστη του καστορίου είναι σε έναν αδένα κοντά στον πρωκτό του κάστορα. Το καστόριο χρησιμοποιείται στην παραγωγή αρωμάτων, για να τους δώσει -όπως λέγεται- μια μυρωδιά από δέρμα, ενώ χρησιμοποιείται συχνά και στα τρόφιμα για να ενισχύσει τη γεύση βανίλιας. Εκεί, συχνά αναφέρεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας, στη λίστα των συστατικών ως μια απλά ‘φυσική αρωματική ύλη’.
Καρμίνιο
Το cochineal είναι ένα σκαθάρι που παράξει οξύ για να προστατευθεί από τα αρπακτικά. Εδώ και πολύ καιρό, έχει ανακαλυφθεί ότι εάν αποξηραθούν και ύστερα βράσουν αυτά τα μικρά πλάσματα, το οξύ τους μπορεί να αποσπαστεί, και να χρησιμοποιηθεί ως μια χρωστική ουσία (αρχικά για υφάσματα) σήμερα στα τρόφιμα. Οπότε κάθε φορά που πίνετε έναν χυμό μούρων ή άλλων σκουρόχρωμων φρούτων, ένα χρωματιστό παγωτό ή ένα γλυκό, θυμηθείτε ότι τρώτε το οξύ από ένα βρασμένο σκαθάρι.
 Xanthan gum – Τσίχλα ξανθάνης;;;
Ξέρατε ότι εάν αφήσετε τα λαχανικά σας αρκετό καιρό και μουχλιάζουν, καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα γλίτσας; Από βιολογικής άποψης, αυτή η γλίτσα είναι ακριβώς ίδια με τα συστατικά που χρησιμοποιούν για να πήζουν τις σάλτσες και τα ντρεσινγκς στις σαλάτες και στις σάλτσες όπως και σε διάφορα άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Θεωρείται υποπροϊόν των βακτηρίων και κατά κύριο λόγο είναι το συστατικό που δίνει αυτή την υπέροχη βελουτέ υφή στα φαγητά! Καλή μας όρεξη!
Ζελατίνη
Πιθανά ίσως ξέρετε ήδη την ζελατίνη, αλλά οι παρακάτω πληροφορίες ίσως σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη. Η ζελώδης ουσία που χρησιμοποιείται στον 1) ζελέ και 2) σε διάφορα φαγητά που περιέχουν ζελέ και ζελατίνη – όπως τα gummy bears και τα ζαχαρωτά – προέρχεται από κολλαγόνα που παρασκευάζονται από το δέρμα, κόκκαλα ζώων και (εδώ είναι που θα αηδιάσετε) από μέρος του συνδετικού ιστού. Οπότε κάθε φορά που θα σκεφτείτε να ενδώσετε σε ένα τέτοιο πειρασμό που περιέχει ζελέ.. φτάνει να σκεφτείτε ότι τρώτε ιστό ζώων για να σας κοπεί η όρεξη.
Φωσφορικό οξύ
Το φωσφορικό οξύ δίνει μια ξινή γεύσει σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων και των αναψυκτικών τύπου κόκα κόλα. Αλλά ξέρατε ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χημικά μαζικής παραγωγής, δεν χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα αλλά σε λιπάσματα, ενώ ότι απομείνει πηγαίνει για την αφαίρεση της σκουριάς από διάφορους γιατρούς και επιστήμονες; Εάν θέλετε να μάθετε την πραγματική δύναμη αυτής της ουσίας, φτάνει να σκεφτείτε πως το φωσφορικό οξύ ήταν η κύρια αιτία δημιουργίας μιας καταβόθρας στις ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια.
Σιρόπι φρουκτόζης (corn syrup)
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη είναι κακή για τον οργανισμό μας, σωστά; Μέχρι και η βιομηχανία τροφίμων το ξέρει αυτό. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το σιρόπι φρουκτόζης (corn syrup) το οποίο μπορεί να μην είναι ζάχαρη, αλλά είναι εξίσου κακό για την υγεία. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν όσο κακό όσο η ζάχαρη, αλλά όταν το συναντάμε σε σχεδόν όλα όσα καταναλώνουμε καθημερινά όπως σούπες, ψωμιά, αναψυκτικά, σάλτσες και δημητριακά, στην πραγματικότητα δεν αποφεύγουμε την ζάχαρη.
Κάνναβη
Η κάνναβη, το βότανο απ’ το οποίο προέρχεται η μαριχουάνα, τείνει να γίνει το νέο αγαπημένο συστατικό των κορυφαίων σεφ απ’ όλο τον κόσμο ..και όχι μόνο για όταν φτιάχνουν ‘κέικ’. Η κάνναβη χρησιμοποιείται για να προσθέσει έξτρα γεύση κκαι όχι για να κάνουν κεφάλι οι πελάτες. Ο κορυφαίος Δανός σεφ Claus Henriksen σερβίρει ένα καπνιστό, γεμιστό με φύλλα κάνναβης κασέρι, το οποίο έχει πάρει ήδη το άρωμά της, και το σερβίρει μαζί με πουρέ από ψημένους και κομμένους σπόρους κάνναβης, λουκάνικα γεμιστά με αποξηραμένα φύλλα κάνναβης και ψιλοκομμένα φουντούκια. Μπορείτε να δοκιμάσετε και το γνωστό weed menu (‘μενού από χόρτο’) στο εστιατόριο Blanca στο Μπρούκλιν.
Πολυδιμεθυλοσιλοξάνη
Η πολυδιμεθυλοσιλοξάνη, ή εν συντομία PDMS, συναντάται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, όπως λόγου χάρη τις κοτομπουκιές. Χρησιμοποιείται ως μια ουσία αντιπηκτική ουσία και ως γαλακτωματοποιητής (δεσμεύει όλες τις ουσίες μαζί). Είναι μια χρήσιμη χημική ουσία, η οποία περιλαμβάνεται και σε θεραπείες για τις ψείρες, στις ενυδατικές κρέμες, στα μαλακτικά και στα λιπαντικά, και κάπως χρησιμοποιούταν και στα εμφυτεύματα στήθους μέχρι που σταμάτησε λόγω ανησυχιών κατά πόσο αυτό ήταν ασφαλές. Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως όταν τα τρώμε, προφανώς.
Και κάπως έτσι τελείωσε η λίστα με τα 10 πιο περίεργα συστατικά που κυκλοφορούν. Υπάρχουν και πολλά άλλα φυσικά, αλλά νομίζουμε πως πολτός από σκαθάρια, εκκρίσεις από κύστεις καστόρων και γλοιώδη βακτήρια αρκούν για να σας εντυπωσιάσουν! Καλή σας όρεξη!

makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου