Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Deutsche Welle: Ο δικτατορίσκος Νίκολα Γκρούεφσκι

Σκόπια.
Μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, η μεταρρυθμιστική εικόνα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, έγινε μηδενική.
Αντίθετα, πολλοί ερευνητές – αναλυτές, υποστηρίζουν ότι με την πολιτική του υπάρχει μια αυξητική τάση του αυταρχισμού στα Βαλκάνια, η οποία εξαπλώνεται διαρκώς», σημειώνει η Deutsche Welle στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα.

Πρόσφατα- συνεχίζει το δημοσίευμα- ο πρώην πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Έρβαν Φουέρε, εκτίμησε ότι η δημοκρατία έχει απολέσει την έννοιά της στα Σκόπια.
Ήταν ένα σχόλιο του Φουέρε σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στη χώρα, που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο.
Το 2005 το νοτιοσλαβικό κράτος- FYROM, έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και θεωρήθηκε μια σπάνια επιτυχία στα δυτικά Βαλκάνια.
Ο ενθουσιασμός των ψηφοφόρων στο κράτος των Σκοπίων, το 2006, για τη μεγάλη πλειοψηφία η οποία ανέδειξε τον Νίκολα Γκρούεφσκι στο Κοινοβούλιο, μεταφέρθηκε στα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης: «ο μεταρρυθμιστής», «ο  ρεαλιστής των Σκοπίων». Αυτοί ήταν οι τίτλοι των δημοσιευμάτων της δυτικής ενημέρωσης για το μικρό κράτος των Βαλκανίων.
Η εντολή του λαού προς τον Γκρούεφσκι ήταν να φέρει τη χώρα σε έναν λεγόμενο ιστορικό  της ρόλο, του ‘μακεδονισμού’, εξ’ ου και ο τίτλος του προγράμματος του «Σκόπια 2014».
Επιπρόσθετα, υποσχέθηκε οικονομική ανάπτυξη, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, θέσεις εργασία και το σημαντικότερο την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO.
Αυτές ήταν οι σταθερές, που παρέμειναν και τα επόμενα έτη και το κόμμα του Γκρούεφσκι κέρδιζε τις εκλογές.
Σήμερα, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο του 2006, η ανεργία βρίσκεται γύρω στο 30% και η ένταξη στην ΕΕ και το NATO,  υπάρχει ακόμη στο ορίζοντα. 
Πέρα από όλα αυτά υπάρχει μια σαφής μείωση των δημοκρατικών προτύπων στη χώρα, σημειώνει η Deutsche Welle.
echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου