Την Πτολεμαΐδα τη
γνωρίζεις για έναν λόγο. Τα εργοστάσια. Κατά πάσα πιθανότητα είχες
κάποιον συμφοιτητή από την Πτολεμαΐδα στη σχολή που απειλούσε σε κάθε
σας καβγά ότι αν ο μπαμπάς του κατέβαζε έναν διακόπτη εσύ θα έκανες
οντισιόν στο «Black Out». Κι επειδή δεν τα πήγαινες καλά με το σκοτάδι
υποχωρούσες και έλεγες ότι έχει πάντα δίκιο. Για την ακρίβεια σε ένα
πράγμα ένας Πτολεμαϊδιώτης έχει δίκιο. Στο ότι η πόλη του έχει καλό
φαγητό. Ξεκινάμε;
Οι ιστορίες των παλιότερων αναφέρουν πως υπήρχε ουρά για να απολαύσει κάποιος την τρίγωνη τυρόπιτά του. Ο Νίκος Ουζουνίδης δημιούργησε το 1957 ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της πόλης. Έξι δεκαετίες αργότερα συναντήσαμε τον εγγονό του στο κατάστημα του κέντρου. Νίκος κι αυτός. Ελάχιστα έχουν αλλάξει, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια. «Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι έντονα τη μυρωδιά του βουτύρου, του ζυμαριού. Πήγαινα συχνά στο μαγαζί. Η τρίγωνη τυρόπιτα ήταν η σπεσιαλιτέ μας, ήταν το προϊόν που αναζητούσαν περισσότερο από καθένα τα πρωινά. Στην πορεία ακολουθήσαμε το μεράκι του παππού μου για όμορφα πράγματα. Χειροποίητες κατασκευές με άριστες πρώτες ύλες, σερβιρισμένες με μεράκι από ανθρώπους που τιμούν το όραμά του», τονίζει και μας ξεναγεί στο εσωτερικό του μαγαζιού, εκεί όπου γίνονται τα «θαύματα». Στο βάθος η κυρά Βάσω ετοιμάζει τις σημερινές τυρόπιτες. Η ιστορία συνεχίζεται.
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 10 & 25ης Μαρτίου 2α.
Αν το παγωτό είχε όνομα στη Δυτική Μακεδονία πιθανότατα θα ήταν δισύλλαβο. «Λάτσιος». Ο πρεσβύτερος της οικογένειας ξεκίνησε να μεταφέρει το παγωτό με ποδήλατο. Ύστερα ήρθε η μηχανή και το φορτηγό. Από το 1962 το μόνο που θυμάται είναι ότι οι δύο μεγαλύτερες του αγάπες ήταν η γυναίκα του και η μηχανή του παγωτού. Και οι δύο ευτύχησε να τον αγαπήσουν το ίδιο. «Πήγα πάνω από 10-15 φορές στην Ιταλία για να διδαχτώ δίπλα στους καλύτερους», αναφέρει ο Στέργιος Λάτσιος. Το βασικό είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς. Τότε το κάνεις καλά και είσαι ευτυχισμένος», προσθέτει. Στο μαγαζί η εγγονή του εξυπηρετεί έναν κύριο που έχει πάρει παγωτό προφιτερόλ και ετοιμάζεται να δώσει σε μία φοιτήτρια κλασικό παγωτό μηχανής. Η φοιτήτρια με κοιτάζει συνωμοτικά και συμφωνούμε σε ένα πράγμα: «Αυτός που κατονόμασε τα θανάσιμα αμαρτήματα, σίγουρα δεν έχει περάσει από του Λάτσιου».
Διεύθυνση: Κ.Φουφα 24-26.
Ένα μπούτι κόκορα με καπνιστό Μετσόβου, λιαστές ντομάτες και πλιγούρι προσγειώνεται στο τραπέζι μου. Οι «Αισθήσεις» μου αρχίσουν να λειτουργούν πυρετωδώς. Δεν είναι τυχαίο το όνομα που διάλεξε ο Μιχάλης Καλαβρινός και η ομάδα του για να κάνουν το ντεμπούτο τους στους γευστικούς διαδρόμους της πόλης. «Δημιουργήσαμε ένα μενού απλό και ταυτόχρονα διαφορετικό. Απευθυνόμαστε σε αυτούς που είναι ανοιχτοί σε γευστικές προκλήσεις και θέλουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα», αναφέρει ο δεύτερος νικητής του Master Chef. Η γλυκιά Χριστίνα, σύζυγος και συνυπεύθυνη στο γευστικό έγκλημα, αφήνει δίπλα μας τη γραβιέρα με ξηρούς καρπούς και πουρέ σταφίδας, ενώ μας απειλεί πως θα χάσουμε αν δεν δοκιμάσουμε και τη μους σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας και μπισκότα κακάο. «Αναγκαστήκαμε» να την υπακούσουμε.
Διεύθυνση: Κλεισούρας 5.
Η Άρτεμις Σιδηροπούλου είναι τυχερή. Πολύ τυχερή. Έχει κληρονομήσει με την αδερφή της Μαρία το γευστικό βασίλειο που έχτισε επί δεκαετίες ο πατέρας της, Γιώργος Σιδηρόπουλος. Εκτός, όμως, από το βασίλειο κληρονόμησε και την αγάπη και το ταλέντο στο ωραίο γλυκό. «Ο πατέρας μου από το 1979 ασχολείται με το γλυκό στην περιοχή, έχοντας χτίσει με μεράκι όμορφα πράγματα. Αυτή την περίοδο είναι πρόεδρος Ζαχαροπλαστών Νομού Κοζάνης. Αυτή είναι, μάλιστα, η δεύτερη θητεία του», αναφέρει η γλυκιά Άρτεμις. «Το 2007 δημιουργήσαμε εκτός από τα ζαχαροπλαστεία και ένα καφέ για να έρχεται ο κόσμος και να κάθεται. Όλα αυτά τα χρόνια νομίζω πως οι αγαπημένες επιλογές του κόσμου είναι το προφιτερόλ σπέσιαλ, η χιονούλα, το νουγκά και η βάφλα. Δικό μου αγαπημένο γλυκό είναι η βάφλα. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί και τη σπεσιαλιτέ μας», αναφέρει χαμογελώντας, την ώρα που ο πατέρας της μας καλεί να δοκιμάσουμε το Σαλιάρι, το ιστορικό γλυκό της περιοχής. «Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουμε ένα γλυκό που θα είναι το επίσημο της περιοχής. Αν κρίνουμε από την ιστορία που κρύβει το Σαλιάρι, νομίζω πως κάναμε την καλύτερη επιλογή», καταλήγει.
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 76, Βασιλέως Κωνσταντίνου 32 & 2ο χιλιόμετρο Πτολεμαΐδας – Ανατολικού.
Το να είσαι στην Πτολεμαΐδα και να μην δοκιμάσεις γύρο θα πρέπει να τιμωρείται με πρόστιμο. Ένα χαράτσι βρε αδερφέ. «Κάποτε ήρθε μία παρέα τεσσάρων ατόμων και ζήτησαν 70 λαγάνες. Τους κοίταξα έντρομη», αναφέρει η Φωτεινή Ζησιού, που συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση επάνδρωσης του καταστήματος του κέντρου. «Το μαγαζί μας συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, δημιουργώντας τον καλύτερο γύρο στην πόλη. Δεν είναι τυχαίο που το ψωμάκι της λαγάνας έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Έχουν έρθει για να δοκιμάσουν γύρο από τη Γερμανία, την Ιταλία καθώς και από το τελευταίο απομακρυσμένο νησάκι της Ελλάδας», προσθέτει. Η λαγάνα μου με έξτρα τζατζίκι είναι έτοιμη.
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 45.
Τον Οκτώβριο του 1987 γεννήθηκε ο πιο παλιός πατσάς στην πόλη. Ο Πατσάς του Θωμά. Έκτοτε οι ξενύχτηδες βρήκαν το στέκι που θα φιλοξενούσε τις νυχτερινές συζητήσεις τους. «Δύο τύποι είχαν φάει πάρα πολύ που είχαν στοιβάξει τα πιάτα με τέτοιο τρόπο που θύμιζε παλιά ελληνική ταινία με τον Βέγγο. Αυτό το μαγαζί έχει να σου αφηγηθεί πολλές ιστορίες. Από τα κατορθώματα του αγαπημένου ΠΑΟΚ του μπαμπά μου που συζητιούνταν κατά κόρον, μέχρι διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς που μας επισκέφτηκαν και τουρίστες που μας αναζήτησαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο». Το μενού είναι γνωστό στους θαμώνες. Πατσάς, μακαρόνια με κιμά, τάσκεμπαμπ, γλώσσα, μοσχαροκεφαλή και κοτόσουπα. Δίπλα κάθεται η αδερφή του η Πωλίνα. «Το όμορφο με αυτό το μαγαζί είναι ότι αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση που χτίστηκε με αγάπη προς το καλό φαγητό. Κι αυτή η αγάπη συνεχίζεται μέχρι και σήμερα», προσθέτει.
Διεύθυνση: Κοροξένης 1.
Το μαγαζί του Δημήτρη Καρακασίδη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας ναός της ΑΕΚ στην Πτολεμαΐδα. Δίπλα στα κοτόπουλα οι φωτογραφίες παικτών της Ένωσης κοσμούν τον τοίχο. «Από το 1978 τα κοτόπουλά μας έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Σαν την ΑΕΚ εκείνης της εποχής. Τα κοτόπουλα του «Σωκράτη», του πατέρα μου, είναι η πιο παλιά ψησταριά στην περιοχή. Κάποτε ένας είχε μπει στον μαγαζί και είχε ζητήσει μία παραγγελία 30 κοτόπουλων», αναφέρει ο κύριος Δημήτρης. Τριάντα κοτόπουλα τον φαντάζομαι να ψήνει και να κερνάει μετά το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ. Το χαμόγελό του δεν με διαψεύδει. «Το βασικό αγόρι μου στο κοτόπουλο είναι το ψήσιμο, τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται. Εκεί κρύβεται η διαφορά. Οι περισσότεροι προτιμούν την πέτσα», καταλήγει. Τώρα τι μπορεί να προτιμά ο ίδιος περισσότερο αυτή την εποχή; «Την ΑΕΚ ξανά στη Superleague!».
Διεύθυνση: Περδίκα 6.
«Η Δυτική Μακεδονία έχει μία εμμονή με το γλυκό», έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον Γιώργο Λαζαρίδη. «Ο κόσμος της περιοχής είναι γνωστής του καλού φαγητού και γλυκού, γεγονός που τον κάνει έναν άξιο κριτή». Άλλωστε, μία από τις πρώτες κυρίες του γλυκού ιστορικά θεωρείται και η Ρωξάνη. «Συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θεωρείται η πρώτη κυρία της γλυκιάς τέχνης. Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν η πρώτη ζαχαροπλάστης της εποχής της και παρασκεύασε το πρώτο γλυκό ψωμί που μετέπειτα ονομάστηκε παντεσπάνι». Φέτος, η Ρωξάνη συμπληρώνει αισίως τα 34 της χρόνια. «Το προφιτερόλ και το μιλφέιγ είναι δυο πολύ γνωστά γλυκά τα οποία και τα δυο περιέχουν στην γέμιση τους κρέμα patisserie. Το προφιτερόλ ξεχωρίζει για τα γεμιστά σουδάκια και την σοκολατένια κρέμα, ενώ το μιλφέιγ για τα τραγανιστά του φύλλα και το μεγάλο μέγεθος του. Εγώ θα έλεγα ότι ανήκω σε μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που λατρεύουν την σοκολάτα αλλά δεν ξεχνούν ποτέ την παραδοσιακή κρέμα. Είμαι με τις ώρες μου δηλαδή», προσθέτει ο Γιώργος. Οι φωτογραφίες στον τοίχο τον δείχνουν σε μικρή ηλικία να παίζει στο εργαστήριο με γλυκά και εργαλεία. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτα λιγότερο από έναν γιο της Ρωξάνης.
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 17, Βασ. Σοφίας 39, Υποκατάστημα Κοίλων: Κοίλα Κοζάνης & Υποκατάστημα Κοζάνης: Σιαλβέρα 27.
Κείμενο: Ευθύμιος Σαββάκης
Φωτογραφίες: Ζάχος Χασιώτης
Μία τυρόπιτα 57 ετών!
Οι ιστορίες των παλιότερων αναφέρουν πως υπήρχε ουρά για να απολαύσει κάποιος την τρίγωνη τυρόπιτά του. Ο Νίκος Ουζουνίδης δημιούργησε το 1957 ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της πόλης. Έξι δεκαετίες αργότερα συναντήσαμε τον εγγονό του στο κατάστημα του κέντρου. Νίκος κι αυτός. Ελάχιστα έχουν αλλάξει, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια. «Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι έντονα τη μυρωδιά του βουτύρου, του ζυμαριού. Πήγαινα συχνά στο μαγαζί. Η τρίγωνη τυρόπιτα ήταν η σπεσιαλιτέ μας, ήταν το προϊόν που αναζητούσαν περισσότερο από καθένα τα πρωινά. Στην πορεία ακολουθήσαμε το μεράκι του παππού μου για όμορφα πράγματα. Χειροποίητες κατασκευές με άριστες πρώτες ύλες, σερβιρισμένες με μεράκι από ανθρώπους που τιμούν το όραμά του», τονίζει και μας ξεναγεί στο εσωτερικό του μαγαζιού, εκεί όπου γίνονται τα «θαύματα». Στο βάθος η κυρά Βάσω ετοιμάζει τις σημερινές τυρόπιτες. Η ιστορία συνεχίζεται.
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 10 & 25ης Μαρτίου 2α.
Ένα παγωτό μηχανής παρακαλώ!
Αν το παγωτό είχε όνομα στη Δυτική Μακεδονία πιθανότατα θα ήταν δισύλλαβο. «Λάτσιος». Ο πρεσβύτερος της οικογένειας ξεκίνησε να μεταφέρει το παγωτό με ποδήλατο. Ύστερα ήρθε η μηχανή και το φορτηγό. Από το 1962 το μόνο που θυμάται είναι ότι οι δύο μεγαλύτερες του αγάπες ήταν η γυναίκα του και η μηχανή του παγωτού. Και οι δύο ευτύχησε να τον αγαπήσουν το ίδιο. «Πήγα πάνω από 10-15 φορές στην Ιταλία για να διδαχτώ δίπλα στους καλύτερους», αναφέρει ο Στέργιος Λάτσιος. Το βασικό είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς. Τότε το κάνεις καλά και είσαι ευτυχισμένος», προσθέτει. Στο μαγαζί η εγγονή του εξυπηρετεί έναν κύριο που έχει πάρει παγωτό προφιτερόλ και ετοιμάζεται να δώσει σε μία φοιτήτρια κλασικό παγωτό μηχανής. Η φοιτήτρια με κοιτάζει συνωμοτικά και συμφωνούμε σε ένα πράγμα: «Αυτός που κατονόμασε τα θανάσιμα αμαρτήματα, σίγουρα δεν έχει περάσει από του Λάτσιου».
Διεύθυνση: Κ.Φουφα 24-26.
Ξεσηκώνει τις αισθήσεις
Ένα μπούτι κόκορα με καπνιστό Μετσόβου, λιαστές ντομάτες και πλιγούρι προσγειώνεται στο τραπέζι μου. Οι «Αισθήσεις» μου αρχίσουν να λειτουργούν πυρετωδώς. Δεν είναι τυχαίο το όνομα που διάλεξε ο Μιχάλης Καλαβρινός και η ομάδα του για να κάνουν το ντεμπούτο τους στους γευστικούς διαδρόμους της πόλης. «Δημιουργήσαμε ένα μενού απλό και ταυτόχρονα διαφορετικό. Απευθυνόμαστε σε αυτούς που είναι ανοιχτοί σε γευστικές προκλήσεις και θέλουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα», αναφέρει ο δεύτερος νικητής του Master Chef. Η γλυκιά Χριστίνα, σύζυγος και συνυπεύθυνη στο γευστικό έγκλημα, αφήνει δίπλα μας τη γραβιέρα με ξηρούς καρπούς και πουρέ σταφίδας, ενώ μας απειλεί πως θα χάσουμε αν δεν δοκιμάσουμε και τη μους σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας και μπισκότα κακάο. «Αναγκαστήκαμε» να την υπακούσουμε.
Διεύθυνση: Κλεισούρας 5.
Βάφλα, η μεγαλοπρεπής!
Η Άρτεμις Σιδηροπούλου είναι τυχερή. Πολύ τυχερή. Έχει κληρονομήσει με την αδερφή της Μαρία το γευστικό βασίλειο που έχτισε επί δεκαετίες ο πατέρας της, Γιώργος Σιδηρόπουλος. Εκτός, όμως, από το βασίλειο κληρονόμησε και την αγάπη και το ταλέντο στο ωραίο γλυκό. «Ο πατέρας μου από το 1979 ασχολείται με το γλυκό στην περιοχή, έχοντας χτίσει με μεράκι όμορφα πράγματα. Αυτή την περίοδο είναι πρόεδρος Ζαχαροπλαστών Νομού Κοζάνης. Αυτή είναι, μάλιστα, η δεύτερη θητεία του», αναφέρει η γλυκιά Άρτεμις. «Το 2007 δημιουργήσαμε εκτός από τα ζαχαροπλαστεία και ένα καφέ για να έρχεται ο κόσμος και να κάθεται. Όλα αυτά τα χρόνια νομίζω πως οι αγαπημένες επιλογές του κόσμου είναι το προφιτερόλ σπέσιαλ, η χιονούλα, το νουγκά και η βάφλα. Δικό μου αγαπημένο γλυκό είναι η βάφλα. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί και τη σπεσιαλιτέ μας», αναφέρει χαμογελώντας, την ώρα που ο πατέρας της μας καλεί να δοκιμάσουμε το Σαλιάρι, το ιστορικό γλυκό της περιοχής. «Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουμε ένα γλυκό που θα είναι το επίσημο της περιοχής. Αν κρίνουμε από την ιστορία που κρύβει το Σαλιάρι, νομίζω πως κάναμε την καλύτερη επιλογή», καταλήγει.
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 76, Βασιλέως Κωνσταντίνου 32 & 2ο χιλιόμετρο Πτολεμαΐδας – Ανατολικού.
Ένα Ναυτάκι στη στεριά
Το να είσαι στην Πτολεμαΐδα και να μην δοκιμάσεις γύρο θα πρέπει να τιμωρείται με πρόστιμο. Ένα χαράτσι βρε αδερφέ. «Κάποτε ήρθε μία παρέα τεσσάρων ατόμων και ζήτησαν 70 λαγάνες. Τους κοίταξα έντρομη», αναφέρει η Φωτεινή Ζησιού, που συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση επάνδρωσης του καταστήματος του κέντρου. «Το μαγαζί μας συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, δημιουργώντας τον καλύτερο γύρο στην πόλη. Δεν είναι τυχαίο που το ψωμάκι της λαγάνας έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Έχουν έρθει για να δοκιμάσουν γύρο από τη Γερμανία, την Ιταλία καθώς και από το τελευταίο απομακρυσμένο νησάκι της Ελλάδας», προσθέτει. Η λαγάνα μου με έξτρα τζατζίκι είναι έτοιμη.
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 45.
Ο Πατσάς του Θωμά
Τον Οκτώβριο του 1987 γεννήθηκε ο πιο παλιός πατσάς στην πόλη. Ο Πατσάς του Θωμά. Έκτοτε οι ξενύχτηδες βρήκαν το στέκι που θα φιλοξενούσε τις νυχτερινές συζητήσεις τους. «Δύο τύποι είχαν φάει πάρα πολύ που είχαν στοιβάξει τα πιάτα με τέτοιο τρόπο που θύμιζε παλιά ελληνική ταινία με τον Βέγγο. Αυτό το μαγαζί έχει να σου αφηγηθεί πολλές ιστορίες. Από τα κατορθώματα του αγαπημένου ΠΑΟΚ του μπαμπά μου που συζητιούνταν κατά κόρον, μέχρι διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς που μας επισκέφτηκαν και τουρίστες που μας αναζήτησαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο». Το μενού είναι γνωστό στους θαμώνες. Πατσάς, μακαρόνια με κιμά, τάσκεμπαμπ, γλώσσα, μοσχαροκεφαλή και κοτόσουπα. Δίπλα κάθεται η αδερφή του η Πωλίνα. «Το όμορφο με αυτό το μαγαζί είναι ότι αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση που χτίστηκε με αγάπη προς το καλό φαγητό. Κι αυτή η αγάπη συνεχίζεται μέχρι και σήμερα», προσθέτει.
Διεύθυνση: Κοροξένης 1.
Κοτόπουλο, το αεκτζήδικo
Το μαγαζί του Δημήτρη Καρακασίδη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας ναός της ΑΕΚ στην Πτολεμαΐδα. Δίπλα στα κοτόπουλα οι φωτογραφίες παικτών της Ένωσης κοσμούν τον τοίχο. «Από το 1978 τα κοτόπουλά μας έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Σαν την ΑΕΚ εκείνης της εποχής. Τα κοτόπουλα του «Σωκράτη», του πατέρα μου, είναι η πιο παλιά ψησταριά στην περιοχή. Κάποτε ένας είχε μπει στον μαγαζί και είχε ζητήσει μία παραγγελία 30 κοτόπουλων», αναφέρει ο κύριος Δημήτρης. Τριάντα κοτόπουλα τον φαντάζομαι να ψήνει και να κερνάει μετά το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ. Το χαμόγελό του δεν με διαψεύδει. «Το βασικό αγόρι μου στο κοτόπουλο είναι το ψήσιμο, τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται. Εκεί κρύβεται η διαφορά. Οι περισσότεροι προτιμούν την πέτσα», καταλήγει. Τώρα τι μπορεί να προτιμά ο ίδιος περισσότερο αυτή την εποχή; «Την ΑΕΚ ξανά στη Superleague!».
Διεύθυνση: Περδίκα 6.
Προφιτερόλ, το special!
«Η Δυτική Μακεδονία έχει μία εμμονή με το γλυκό», έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον Γιώργο Λαζαρίδη. «Ο κόσμος της περιοχής είναι γνωστής του καλού φαγητού και γλυκού, γεγονός που τον κάνει έναν άξιο κριτή». Άλλωστε, μία από τις πρώτες κυρίες του γλυκού ιστορικά θεωρείται και η Ρωξάνη. «Συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θεωρείται η πρώτη κυρία της γλυκιάς τέχνης. Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν η πρώτη ζαχαροπλάστης της εποχής της και παρασκεύασε το πρώτο γλυκό ψωμί που μετέπειτα ονομάστηκε παντεσπάνι». Φέτος, η Ρωξάνη συμπληρώνει αισίως τα 34 της χρόνια. «Το προφιτερόλ και το μιλφέιγ είναι δυο πολύ γνωστά γλυκά τα οποία και τα δυο περιέχουν στην γέμιση τους κρέμα patisserie. Το προφιτερόλ ξεχωρίζει για τα γεμιστά σουδάκια και την σοκολατένια κρέμα, ενώ το μιλφέιγ για τα τραγανιστά του φύλλα και το μεγάλο μέγεθος του. Εγώ θα έλεγα ότι ανήκω σε μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που λατρεύουν την σοκολάτα αλλά δεν ξεχνούν ποτέ την παραδοσιακή κρέμα. Είμαι με τις ώρες μου δηλαδή», προσθέτει ο Γιώργος. Οι φωτογραφίες στον τοίχο τον δείχνουν σε μικρή ηλικία να παίζει στο εργαστήριο με γλυκά και εργαλεία. Δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτα λιγότερο από έναν γιο της Ρωξάνης.
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 17, Βασ. Σοφίας 39, Υποκατάστημα Κοίλων: Κοίλα Κοζάνης & Υποκατάστημα Κοζάνης: Σιαλβέρα 27.
Κείμενο: Ευθύμιος Σαββάκης
Φωτογραφίες: Ζάχος Χασιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου