Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Αύριο οι γιαλαντζί “Μακεδόνες” ψηφίζουν για πρόεδρο σε κάλπες-τάπερ για…λαχανικά!

skopia-ekloges-kalpesΟι πολίτες των Σκοπίων, καλούνται αύριο, 13 Απριλίου 214, να συμμετάσχουν στις εκλογές για την εκλογή του προέδρου της χώρας.
Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, έχουν γίνει τέσσερις προεδρικές εκλογές, το 1994, 1999, 2004 και 2009.
Ο πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου κράτους ήταν ο Κίρο Γκλιγκόροφ ο οποίος δεν εξελέγη με άμεση λαϊκή ψήφο, αλλά είχε αναδειχθεί από το Κοινοβούλιο, στις 27 Ιανουαρίου 1991, σύμφωνα με τις τότε συνταγματικές ρυθμίσεις.
Στις 27 Ιανουαρίου του 1991, σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, με ψήφους 114 υπέρ, εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του νοτιοσλαβικού κράτους, ο Κίρο Γκλιγκόροφ.
Αργότερα, με την εισαγωγή του πολυκομματικού συστήματος στο νέο ανεξάρτητο κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ξεκίνησαν μεταξύ των κομμάτων διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο που θα προταθεί, ως υποψήφιος πρόεδρος για τη χώρα.
Σήμερα, τέσσερις είναι οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου.
Η προεκλογική εκστρατεία άρχισε στις 24 Μαρτίου του 2014, σε αυτήν οι τέσσερις υποψήφιοι, προσπαθούν με επαφές με το λαό, να πείσουν τους πολίτες να τους παράσχουν την εμπιστοσύνη τους για την ανάδειξη στην προεδρία.
Πρόεδρος θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις εκλογές με την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Αν δεν λάβει κανείς την απαραίτητη πλειοψηφία, θα υπάρξει δεύτερος εκλογικός γύρος, στον οποίο οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την απόσπαση των περισσότερων ψήφων.
Στις εκλογές αυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν, τουλάχιστον, το 40 τοις εκατό του εκλογικού σώματος, για να είναι έγκυρες.
Σύμφωνα με το echedoros-a.gr αν κανείς δεν κατορθώσει να αποσπάσει κανείς την απαιτούμενη πλειοψηφία, θα επαναληφθεί η διαδικασία.

makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου