Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ψάρεψαν τεράστιο γουλιανό βάρους...167 κιλών

Έναν ακόμη τεράστιο γουλιανό, βάρους...167 κιλών ψάρεψαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Νικόλαος Κουρτίδης και ο αντιπρόεδρος Μάκης Κουμπούρας, σε σημείο της λίμνης Πολυφύτου, πάνω από τη γέφυρα του Ρυμνίου!
Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το kozanimedia.gr, ο προϊστάμενος Αλιείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Μαργαρίτης, δίπλα στο μεγάλο ψάρι, το μέγεθος του οποίου είναι, πραγματικά, εντυπωσιακό!
Για την ιστορία ο Γουλιανός είναι το πλέον μεγαλόσωμο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης αλλά και της λίμνης μας.
Είναι επίμηκες, χωρίς λέπια, με πρασινωπή ή μαύρη ράχη και ανοιχτόχρωμη κοιλιά.
Είναι σχετικά ανθεκτικό είδος και προτιμά περιοχές με λασπώδη πυθμένα. Την ημέρα παραμένει μέσα στη λάσπη ή κάτω από πέτρες, ενώ τη νύχτα κινείται προς αβαθή σημεία αναζητώντας την τροφή του.
Έχει πεπλατυσμένο κεφάλι με τρία ζεύγη μουστάκια από τα οποία αυτά στο επάνω χείλος είναι πολύ μακριά. Είναι αδηφάγος, αρπακτικός, ικανός σε περιορισμένο χώρο να εξαφανίσει ολόκληρους ιχθυοπληθυσμούς.
Στο στάδιο του γόνου τρέφεται από ζωοπλαγκτόν, ενώ στα άλλα στάδια και μάλιστα από πολύ νωρίς τρέφεται με ψάρια, βατράχια και πολλές φορές ακόμη και με μικρά υδρόβια πουλιά και τρωκτικά.
Λόγω της εύγευστης σάρκας του αποτελεί ψάρι σημαντικής εμπορικής αξίας. Στη λίμνη της Καστοριάς έχουν ψαρευτεί γουλιανοί πάνω από 100 κιλά.
Γεννάει τα αυγά του μετά το τέλος της άνοιξης, όταν η θερμοκρασία του νερού υπερβεί τους 18οC, στα ρηχά νερά της λίμνης και σε περιοχές με πλούσια υδρόβια βλάστηση.

apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου