Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Δουλειά σε 40.000 Σκοπιανούς δίνουν ελληνικές επιχειρήσεις

Δεύτερη μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ η Ελλάδα απασχολώντας κοντά στο 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας

Οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρηματίες απασχολούν από 20.000 έως 40.000 εργαζόμενους στην ΠΓΔΜ. Το στοιχείο αυτό προκύπτει τόσο από το Οικονομικό Επιμελητήριο της γειτονικής χώρας όσο και από τις εκτιμήσεις ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί.
Την πληροφορία μετέφερε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια με αφορμή την ανακοίνωση του συνόλου των ξένων επενδύσεων στην ΠΓΜΔ για το σύνολο του 2013 όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση πίσω από την Γερμανία.
Σύμφωνα με την πρεσβεία μας στα Σκόπια η γειτονική χώρα καταφέρνει να προσελκύει επενδύσεις και την νέα χρονιά. Συγκεκριμένα η βρετανική εταιρεία πληροφορικής Endava, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει περίπου 2 εκατ. ευρώ την κατασκευή εργοστασίου στην πΓΔΜ, όπου πρόκειται να απασχοληθούν περίπου 450 εργαζόμενοι. Η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι, επιπροσθέτως, πρόκειται να ιδρύσει κέντρα λογισμικού στο Στιπ, το Τέτοβο και σε άλλες πόλεις της χώρας όπου υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τον τομέα της πληροφορικής.
Ακόμη, η βουλγαρική εταιρεία Filkab πρόκειται να επενδύσει 3,5 εκατ. ευρώ στην κατασκευή εργοστασίου κοντά στα Σκόπια, το οποίο θα παράγει ηλεκτρολογικό υλικό και θα απασχολεί περίπου 100 εργαζομένους.
Επίσης, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε στην αρχή του έτους ότι περίπου είκοσι ακόμη ξένες εταιρείες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στην πΓΔΜ. Μάλιστα, τον Μάρτιο αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των πρώτων έξι από αυτές. Όπως δε φημολογείται, ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η γερμανική Marquardt και η ιταλική Itec. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές η ιταλική εταιρεία, η οποία παράγει σύνθετα υλικά, πρόκειται να επενδύσει 5 εκατ. ευρώ στην κατασκευή εργοστασίου στην τεχνολογική και βιομηχανική αναπτυξιακή ζώνη στο Τέτοβο, όπου θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας.
Εξ άλλου, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ και αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, οι ξένες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα προέρχονται από τη Γερμανία. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να επικεντρωθεί στην τελευταία όσον αφορά στις προσπάθειές της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς εκτιμά ότι πολλές ακόμη γερμανικές εταιρείες, πέραν όσον δραστηριοποιούνται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την πΓΔΜ ως επενδυτικό προορισμό.
Σημαντικότερες ελληνικές επενδύσεις στην πΓΔΜ είναι αυτές των ελληνικών τραπεζών, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Τιτάν και του ομίλου Βερόπουλου. Πρέον πρόσφατη επέκταση αποτελεί αυτή της Goody's η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στα Σκόπια τον Ιανουάριο. Παράλληλα στην γειτονική χώρα δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εταιρειών φασόν στον χώρο του ενδύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% των Σκοπίων προς την Ελλάδα αφορούν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τέλος σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα ως εποχιακοί εργάζονται περίπου 25.000 Σκοπιανοί ανεβάζοντας τον συνολικό ποσοστό των γειτόνων που απασχολούνται από Έλληνες εργοδότες πάνω από 9% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου