Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Με GPS τα αυτοκίνητα από το 2015

ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Aκούγονται διάφορα περί GPS στα αυτοκίνητα, και κανείς δεν έθιξε, μα ούτε ένας στα ΜΜΕ ότι μέσω αυτής της συσκευής θα παρακολουθούνται όλοι οι πολίτες. Πάντως θα δέιτε ότι ούτε οικονομικα΄συμφέρει. Σ επολλές περιπτώσεις το κόστος σχεδόν τριπλασιάζεται, και αυτό σμβάίνει στα πιο μικρά αυτοκίνητα δηλαδή των φτωχών. Οι άνθρωποι είναι θεομπαίχτες. Από το 2015 αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα ΙΧ και θα γίνεται με βάσει την ετήσια χιλιομετρική απόσταση που διανύει ο κάτοχος του ΙΧ, όπως λειτουργεί το «Ολλανδικό μοντέλο». Αυτό φαίνεται πως είναι και το επικρατέστερο από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Το συγκεκριμένο σύστημα προβλέπει την τοποθέτηση στα ΙΧ ειδικής συσκευής GPS που καταγράφει τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Στη συνέχεια ο υπολογισμός των τελών προκύπτει με το γινόμενο των ετήσιων χιλιόμετρων και του συντελεστή 0,03. Δηλαδή ετήσια διανυθέντα χλμ. επί 0,03 ευρώ.
Αν και το σενάριο έχει ένα σημαντικό αγκάθι, αυτού του κόστους των συσκευών GPS, εάν όμως ισχύσει θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα μικρομεσαίου κυβισμού ΙΧ προς όφελος των μεγάλων σε κυβισμό.
To caranddriver λαμβάνοντας υπόψη ένα ιδιαίτερα συντηρητικό σενάριο, αυτό των 10.000 διανυθέντων χλμ. κατά μέσο όρο (στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 15.000χλμ./έτος) και κάνοντας έναν απλό υπολογισμό (βλέπε σχετικό πίνακα) παρατηρούμε ότι τα μικρού κυβισμού ΙΧ επιβαρύνονται σημαντικά, ακόμη και με υπερδιπλασιασμό των τελών κυκλοφορίας.
ΠΗΓΗ: caranddriver.gr
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου