Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Τα μανιτάρια είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα

Η κλιματική αλλαγή είναι μία υπαρκτή απειλή, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται σταδιακά αισθητές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα, ο πλανήτης φαίνεται πώς έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από τα γνωστά σε όλους μανιτάρια.
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, οι συμβιωτικοί μύκητες (ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και τα μανιτάρια), μπορούν να μειώσουν δραματικά την ποσότητα άνθρακα που απελευθερώνεται στον αέρα κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης
Οπως παρατήρησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τέξας, του πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Ινστιτούτου Τροπικής Έρευνας Σμιθσόνιαν, οι συμβιωτικοί μύκητες έχουν την μοναδική ιδιότητα να φυλακίζουν τον άνθρακα στο έδαφος, αποτρέποντας τον από το να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.
Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, όμως όταν πεθάνουν, κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης, το απελευθερώνουν στο έδαφος, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη χερσαία δεξαμενή άνθρακα.
Ωστόσο όταν στις ρίζες των φυτών υπάρχουν συμβιωτικοί μύκητες το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι διαφορετικό: Δεδομένου ότι τα μικρόβια που διασπούν τη φυτική ύλη χρειάζονται άζωτο για να λειτουργήσουν, οι μύκητες, ανταγωνίζονται με αυτούς τους μικροοργανισμούς για το άζωτο και τελικά τους κλέβουν το άζωτο μειώνοντας την ικανότητα των μικροβίων να αποσυνθέσουν τη νεκρή ύλη και μετατρέποντας ταυτόχρονα το άζωτο σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά στων οποίων τις ρίζες κατοικούν.
Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συχνά οι συμβιωτικοί μύκητες στις ρίζες των φυτών αιχμαλωτίζουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα ίδια τα φυτά. Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι η ικανότητα των μυκήτων να αιχμαλωτίζουν τον άνθρακα δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες ή το είδος του εδάφους.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου