Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΝ !!

Παναγιωτης Μανικης & φυσικη καλλιέργεια επιπλέον στοιχεια μετα απο πολλα ερωτηματα που ειχα.
Καντε "βομβες" απο σπορους και ριξτε λοιπον.

Διάβρωση εδάφους, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, μείωση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, σταδιακή αύξηση της



 θερμοκρασίας του πλανήτη και μετατροπή εύφορων εκτάσεων σε ερήμους: Το βαρύ τίμημα του “δάσους που χάνεται”.


Στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού οικολογικού προβλήματος και στην προσπάθεια ξαναπρασινίσματος των έρημων περιοχών ο Fukuoka
 (εμπνευστής της φυσικής καλλιέργειας) ανέπτυξε μια μέθοδο που έχει σαν βάση τη φυσική καλλιέργεια.

Λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά:

“ Όταν βρέθηκα στη έρημο στις ΗΠΑ κατάλαβα ξαφνικά ότι η βροχή δεν πέφτει από τον ουρανό, πηγάζει από το ίδιο το έδαφος.

Οι έρημοι δεν σχηματίζονται επειδή δεν υπάρχει βροχή. Μάλλον η βροχή παύει να πέφτει επειδή έχει εξαφανιστεί η βλάστηση. Η κατασκευή ενός φράγματος στην έρημο είναι μια προσπάθεια να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα της ασθένειας αλλά δεν είναι η στρατηγική που θα αυξήσει τις βροχοπτώσεις. Πρώτα θα πρέπει να μάθουμε πως να αποκαταστήσουμε τα παλιά δάση. ”
Η μέθοδος έγκειται στην ταυτόχρονη σπορά σπόρων δασικών δένδρων, θάμνων, καρποφόρων δένδρων, φυτών χλωρής λίπανσης, λαχανικών και δημητριακών πριν αρχίσει η εποχή των βροχών. 

Για να προστατευθούν αυτοί οι σπόροι από τα πουλιά και από τα τρωκτικά γενικά κάνουμε σβώλους από άργιλο.

Ένα χρόνο μετά τη σπορά τα φυτά που θα έχουν επιβιώσει είναι αυτά που ταιριάζουν σε εκείνο το έδαφος και κλίμα. Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές κι αν είναι οι συνθήκες.

Ο πιο γρήγορος, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για το ξαναπρασίνισμα της χώρας και ολόκληρου του πλανήτη είναι να σπείρουμε με αεροπλάνα μια μεγάλη ποικιλία σπόρων που είναι προστατευμένοι μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα.





Ο Fukuoka έχει αφιερώσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στο ξαναπρασίνισμα των ερήμων με αποτελέσματα θετικά όπως στην περίπτωση της Ινδίας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως σε μικρές εκτάσεις.


Ιδιαίτερα για να ανακοπεί η επέκταση της ερημοποίησης προς την Κεντρική Ευρώπη είναι ανάγκη να ξαναπρασινίσουμε τους γυμνούς λόφους και τα βουνά σε όλες τις χώρες της Μεσογείου ως το Ιράν – Ιράκ.

Ο Fukuoka εκφράζοντας το ενδιαφέρον του έχει συμμετάσχει ο ίδιος προσωπικά σε παρόμοιες προσπάθειες που έγιναν στη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας τον Μάρτιο του 98, τον Νοέμβριο του 98, τον Μάρτιο του 99.

Επειδή απαιτούνται μεγάλες ποσότητες σπόρων, κάθε προσφορά σε σπόρους αδιακρίτως θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας.


Για οποιεσδήποτε πληροφορίες:
Τηλ. 0381/27312 από 6 – 9 μ.μ. κ. Παναγιώτη Μανίκη.

meli-lithaion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου