Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Αλβανία –Ελλάδα: «Ο Στρατιωτικός νόμος είναι ακόμη σε ισχύ»

Τίρανα.

Επίσημο έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, εστάλη στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, στις 28 Ιουνίου 1999, όπου  φαίνεται σαφώς η ελληνική θέση για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.


Η επιστολή η οποία εστάλη στην αγγλική γλώσσα, διαψεύδει τις δηλώσεις που έγιναν, χθες, από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είπε ότι ο νόμος του πολέμου έχει αφαιρεθεί από την Ελλάδα το 1987, σημειώνει  το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας ‘Αιών’.

Η επιστολή με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1999 γράφει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ως απάντηση στην ανησυχία της Αλβανικής Πρεσβείας, δηλώνει ότι ο αριθμός του νόμου 2636 του 1940 και ο νόμος υπ’ αριθμόν 4560 του 1966 είναι ακόμη σε ισχύ».

Η χρονολογία αυτής της επιστολής είναι μετά τον Αύγουστο του 1987, οπότε η ελληνική κυβέρνηση με διάταγμα της κυβέρνησης Παπανδρέου, κατάργησε την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία.

Επιπρόσθετα, αυτή η πράξη χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, γιατί μια τέτοια  αναγνώριση θα πρέπει να εκδοθεί κατόπιν απόφασης του Κοινοβουλίου ή με διάταγμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αίτηση αυτή έγινε τρία χρόνια μετά τη σύναψη της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με τον πρώην πρόεδρο , Σαλί Μπερίσα, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Αλλά το έγγραφο το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, και το οποίο βρίσκεται  στα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών από το 1999, δείχνει ότι η φιλία και η συνεργασία βρίσκεται ακόμη κάτω από τη σκιά της εμπόλεμης κατάστασης.

Η άρθρωση από την αλβανική διπλωματία για την κατάργηση αυτού του νόμου, έρχεται για δεύτερη φορά, μετά παρόμοιο αίτημα στην Ελλάδα,  – το οποίο δεν δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης- που έγινε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι.

Η αλβανική κυβέρνηση επιμένει – πέρα από όλα αυτά- να αποσυρθεί  αυτή η απόφαση νόμιμα, δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο,  η κίνηση αυτή θα φέρει πολλές συνέπειες, επειδή η εμπόλεμη κατάσταση είναι συνδεδεμένη με πολλά προβλήματα, όπως των τσαμουριωτών- Τσάμηδων,  τις ιδιότητες και τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πλευρά.

Αλλά όπως με θάρρος η αλβανική κυβέρνηση πρόβαλε το ζήτημα αυτό, έτσι θα μπορούσε να το διευθετήσει, τόσο για τους τσάμηδες όσο και για τα θαλάσσια σύνορα.

 Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που η Ελλάδα από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει  ως χώρα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας φιλοδοξεί να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα.


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου