Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Σκόπια: Επιδεινώνεται η κρίση ταυτότητας με τα αγάλματα

Βελιγράδι.

Η ανέγερση του αγάλματος του Σέρβου αυτοκράτορα Στέφανου Ντούσαν στα Σκόπια,  πυροδότησε με ένταση τα πάθη στην πρωτεύουσα του νοτιοσλαβικού κράτους, αναφέρει η σερβική εφημερίδα ‘Βέτσερνε Νόβοστι’.


Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα αγάλματα του βασιλιά των Σέρβων, Στέφανου Ντούσαν και του Γιόσιπ Τίτο αναγέρθηκαν μυστικά μέσα σε μια νύκτα και προκάλεσαν ένα κύμα οργής, επειδή κρίθηκαν από τους πολίτες «παράνομα».

Η σερβική εφημερία σημειώνει ότι σε αντίθεση με το μνημείο του Τίτο που ανεγέρθηκε από τους υποστηρικτές των αριστερών δυνάμεων και νοσταλγούς της πάλαι ποτε Γιουγκοσλαβίας, για το άγαλμα του Στέφανου Ντούσαν, ο ανάδοχος ή ο χορηγός ...αγνοείται.

Η ‘Βέτσερνε Νόβοστι’ αναφέρει ότι ο Γκόρνταν Γκεοργκίεφ, μέλος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) είπε ότι «πρόκειται για κατάφωρη και βάναυση κατάχρηση των δημόσιων πόρων και δαπανών, χωρίς νόημα».

Επίσης, η αλβανική κοινότητα, όπως δημοσιεύθηκαν οι απόψεις της, πιστεύει ότι  η ανέγερση μνημείων, και επιπρόσθετα αυτό το γεγονός, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της κρίσης ταυτότητας των Σλάβων στα Σκόπια.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου