Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η Βουλγαρία διαφώνησε με Σκόπια στο Σύνταγμα, τη γλώσσα και την ιστορία

Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκαν διαφωνίες σε τρία βασικά θέματα


Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Κρίστιαν Βιγκένιν και Νίκολα Πόποσκι, χθες στη Σόφια, υπήρξε πλήρης διαφωνία σε τρία βασικά σημεία, στα οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας δεν υπήρξε καμία κατανόηση, σημειώνει βουλγαρικό Focus, επικαλούμενο την εφημερίδα των Σκοπίων Nova Makedonija.


Ο Βιγκένιν, όπως ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα σημεία διαφωνίας εντοπίστηκαν σε ορισμένα άρθρα του Συντάγματος των Σκοπίων, ότι η Βουλγαρία επιδιώκει διαβεβαίωση να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Στη συνέχεια σε ποια γλώσσα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία, που ήταν και το πιο ευαίσθητο θέμα κατά τον Βιγκένιν.

Την  υπογραφή της σύμβασης καλής γειτονίας, οι αξιωματούχοι της Σόφιας την θέτουν ως προϋπόθεση, όπως και πέρσι το Δεκέμβριο, για την υποστήριξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Συγχρόνως γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιτροπών των δύο πλευρών, όπου θα εκτιμηθεί αν είναι θετικές και αν αυτό το Δεκέμβριο ξεπεραστεί το πρόβλημα, τουλάχιστον, με τον ανατολικό γείτονα, γράφει η Nova Makedonija.

Πριν από τη συνάντηση αυτή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Δημήτρης Κούρκουλας, δήλωσε ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, σημειώνει το δημοσίευμα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου