Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Ακαδημαϊκοί Αλβανίας- Επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό

Τίρανα.

Τα μέλη της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αντιδρώντας στην επιστολή των 23 Ελλήνων, πρώην πρεσβευτών.


Εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για το περιεχόμενο της επιστολής των 23 πρέσβεων και χαρακτηρίζουν ως δυσφήμηση  το έγγραφό τους.

«Εφιστούμε την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να οδηγήσει στην άρνηση του πρωταρχικού ρόλου των εθνικών 
συμφερόντων της Ελλάδας. 

Οι συγγραφείς της επιστολής προβαίνουν σε ένα σοβαρό λάθος όταν σημειώνουν ότι η Αλβανία είναι «δημιούργημα των Μεγάλων Δυνάμεων το 1913 και από τότε μέχρι σήμερα αυτό το κράτος δεν διατηρεί φιλική στάση προς την Αθήνα από την ίδρυσή του και αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα», τονίζεται στην αντίδραση των Αλβανών Ακαδημαϊκών.

Στο συγκεκριμένο σημείο η επιστολή των 23 πρέσβεων αναφέρει επί λέξει:


«Για εμάς είναι ενοχλητική και ακατάλληλη αυτή η γλώσσα που χρησιμοποιείται. Κανένας από τους ισχυρισμούς τους δεν αληθεύει. Παρομοίως, δεν είναι αλήθεια ότι «μετά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, η προς την Ελλάδα αντιπαλότητα των Τιράνων ενισχύεται».
Οι πρώην διπλωμάτες εκφράζουν τη λύπη τους ότι η Ελλάδα έχει παράσχει στήριξη για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Ισχυρίζονται ότι η Αλβανία έχει λάβει «σημαντικό όφελος από την Αθήνα, χωρίς η τελευταία να πάρει τίποτε ως αντάλλαγμα και προτείνουν την κυβέρνησή σας κύριε Σαμαρά ‘να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά την υπόθεση των Τιράνων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η επιστολή.

Για τσάμηδες και Βόρειο Ήπειρο

‘Στο πλαίσιο αυτό- συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- οι μελετητές εκτιμούν ότι πρέπει να ακολουθεί μια πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική της Ελληνικής Δημοκρατίας, από την οποία ζητούν να σταματήσει να προσποιείται  ότι τα αλβανικά εδάφη στην συγκεκριμένη περιοχή εξακολουθούν να  ονομάζονται «Βόρειος Ήπειρος» και αυτή  είναι μια καλύτερη ελπίδα για την τελική διευθέτηση ορισμένων δύσκολων προβλημάτων στα Βαλκάνια που διαιωνίζονται’.

Ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να ξεπεράσει τα απομεινάρια του ακραίου εθνικισμού στα Βαλκάνια κάθε φορά που εμφανίζεται και να επικεντρωθούμε στις μελλοντικές ευκαιρίες που δίνονται σε όλους μας.

Ως μια γειτονική και φιλική χώρα, η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε όλοι μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εισακουσθεί  η κυνική συμβουλή των Ελλήνων πρώην πρέσβεων και προτρέπουμε την Αθήνα να είναι  «πιο προσεκτική» στην υποστήριξη που δίνει στο ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνουν.

«Για τους λαούς της περιοχής μας, σήμερα, δίνεται μία από εκείνες τις σπάνιες ευκαιρίες που ο Χέγκελ ονομάζει «μοναδική στιγμή» της ιστορίας. Και το πιο ιδιαίτερο πράγμα για αυτήν τη στιγμή  για τους λαούς των Βαλκανίων είναι αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλος των αιματηρών πολέμων, των φαντασμάτων της ιστορίας και της εχθρότητας τους».

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου