Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν έως 10.000 ευρώ

Ανακούφιση για χιλιάδες οφειλέτες. Επέκταση ευνοϊκών ρυθμίσεων ακόμα και σε όσους χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα
Για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει και σε οφειλές έως 10.000 ευρώ το ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων που ισχύει στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για οφειλές έως 5.000 ευρώ, ενημέρωσε σήμερα τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
Στην απόφαση οδηγείται το υπουργείο με δεδομένο το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων με οφειλές έως 10.000 ευρώ, μικρών κυρίως επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρξε πολύ μεγάλο γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο εμποδίζει πολλές μικρές επιχειρήσεις με οφειλές από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ να μπουν στη ρύθμιση (τούς ζητείται πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και φορολογική ενημερότητα).
Όπως λοιπόν έκανε γνωστό σήμερα ο Β. Κεγκέρογλου, αποτελεί πολιτική απόφαση να παύσει η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας για οφειλές έως 10.000 ευρώ και οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις οφειλές έως 5.000 ευρώ να επεκταθούν και στις οφειλές έως 10.000 ευρώ.
Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των επαγγελματιών, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι δεν υπάρχει πρόνοια για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους.
Όπως είπε, εξετάζεται λύση που δεν θα δημιουργεί όμως αντικίνητρο για μη καταβολή εισφορών. Ειδικότερα, εξετάζεται η αντιμετώπιση, με προτεραιότητα για ανθρώπους που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους, για ανίατες ασθένειες ή ακόμη και η εγκυμοσύνη. «Αλλά δεν δικαιούμαστε να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση που ουσιαστικά θα λέει "δεν πληρώνεις, αλλά έχεις κάλυψη". Η κάλυψη θα είναι με προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η οποία επισήμανε στην κυβέρνηση ότι ο ΟΑΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες του εμπορικού κόσμου και των ασφαλισμένων για να αποπληρώσουν τις εισφορές τους, με δεδομένη την πραγματική οικονομική κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου