Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Κατεπείγουσα έρευνα για «μαϊμού» ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών

Κατεπείγουσα έρευνα για «μαϊμού» ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών Με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα περάσουν  «από κόσκινο»  οι ληξιαρχικές πράξεις της τελευταίας εξαετίας   

Κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν  συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάσει  απλές υπεύθυνες δηλώσεις,  διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Kουτζαμάνη.
Με παραγγελία της προς τους εισαγγελείς πρωτοδικών όλης της  χώρας η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων και παράνομες υιοθεσίες, ή έχουν χρησιμοποιηθεί ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων.
Αφορμή για τη σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αποτέλεσε η συγκλονιστική υπόθεση της ανήλικης Μαρίας που  εντοπίστηκε τυχαία σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.
Ολόκληρη  η παραγγελία της κ.  Kουτζαμάνη έχει ως εξής:
Προς
Τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας
Από δημοσιεύματα του τύπου προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας. Τούτο οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις. Ενόψει τούτων, παρακαλούμε, να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προσωπικώς ή δια τινος των Εισαγγελέων ή Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών της υπηρεσίας σας, με αναζήτηση κατ΄αρχάς στοιχείων από τα κατά τόπους Ληξιαρχεία, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως και σήμερα και σε καταφατική περίπτωση να ερευνήσετε περαιτέρω την αλήθεια του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών, εφόσον δε διακριβωθεί, ότι δεν είναι αληθείς, να ενεργήσετε τα νόμιμα, γνωρίζοντας και σ΄εμάς τα αποτελέσματα των ερευνών σας.
Θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς τους με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν τελεσθεί περαιτέρω αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ), αρπαγή ανηλίκων (324 ΠΚ), παράνομες υιοθεσίες (άρθρο 10 παρ. 2-3 Ν. 2447/96) κλπ ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συνταχθείσες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων.
Επίσης, παρακαλούμε, να ενεργήσετε, κατ΄άρθρο 7 παραγρ. 5 σε συνδ. με 1 Ν. 344/1976 επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των Ληξιαρχικών Βιβλίων Γεννήσεων των Ληξιαρχείων της περιφέρειάς σας για πράξεις, που καταχωρήθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις, για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο 2008 έως και σήμερα και να μας ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου