Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο εύκαμπτο και διαφανές ηχείο [Video]

transparent_speakers
Διάφανα και εύκαμπτα ηχεία; Κι όμως, ερευνητές από το Harvard University κατάφεραν να τα δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας δύο στρώματα αγώγιμης γέλης (gel) από αλατόνερο, τα οποία διαχωρίζονται από ένα πολύ λεπτό μονωτικό πολυμερές και αμφότερα είναι συνδεδεμένα με ένα ηλεκτρόδιο, δημιουργώντας έτσι ένα κλειστό κύκλωμα όπου η ροή φορτίου γίνεται από τα ιόντα (φορτισμένα άτομα) της γέλης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές κατάφεραν να εφαρμόσουν την απαραίτητη υψηλή τάση έτσι ώστε να αναπαράγεται από το σύστημα τους ολόκληρο το ηχητικό φάσμα.
Αυτό το εύκαμπτο, διαφανές ηχείο θα μπορούσε να “απλωθεί” ως ηχομονωτική επικάλυψη επάνω σε παράθυρα, όπου συνδεδεμένο με ένα εξωτερικό μικρόφωνο θα καταγράφει τα εξωτερικά ηχητικά κύματα και θα τα αναπαράγει με διαφορά φάσης π, ώστε να έχουμε καταστρεπτική συμβολή.
Βέβαια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι για να γίνει βιώσιμο το σύστημα τους θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς εύκαμπτους αγωγούς ιόντων, καθώς η υδρογέλη (hydrogel) μπορεί να είναι μεν φθηνή και εύκολη στην παραγωγή, αλλά εξατμίζεται πολύ γρήγορα.


[SRC]
techgear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου