Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

«Πονοκέφαλος» η υποβολή του Ε9

Νέο «πονοκέφαλο» φαίνεται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι φορολογούμενοι. Άρχισαν και κλείνουν το καλοκαίρι με ταλαιπωρία λόγω της δυσκολίας των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να ανταποκριθούν στον όγκο εκατομμυρίων ηλεκτρονικών δηλώσεων. Ξεκίνησαν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ακολούθησαν οι δηλώσεις για την ένταξη στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι αλλαγές στο έντυπο Ε9 για τα ακίνητα.

Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, άρχισαν τα προβλήματα με το έντυπο Ε9 για τα ακίνητα, η έναρξη υποβολής του οποίου βραχυκύκλωσε ήδη το taxisnet. Το ηλεκτρονικό σύστημα «κολλούσε», προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα στους φορολογουμένους, οι οποίοι προσπαθούν, αυτές τις ημέρες να υποβάλουν τις δηλώσεις για τις μεταβολές που είχαν στην ακίνητη περιουσία τους το περασμένο έτος.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν από λογιστές μετά από καταγγελίες χιλιάδων φορολογούμενων, οι οποίοι απευθύνθηκαν στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να ομαλοποιηθεί το σύστημα.

Αρχικά παρατηρήθηκε πρόβλημα στους server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εν συνεχεία διαπιστώθηκε και υπερφόρτωση του δικτύου, καθώς η απευθείας γραμμή της ΓΓΠΣ «μπλόκαρε» από τους χιλιάδες χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και σε περίπτωση όπου συνεχιστούν τα προβλήματα με την υποβολή του Ε9, είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοροτεχνικοί έχουν υποβάλει αιτιολογημένη πρόταση για παράταση και ζητούν συγκεκριμένα:

- Να υποβληθεί το Ε9 μόνο από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το έτος 2012 (πίνακας 1), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30ή Σεπτεμβρίου 2013.

- Η καταγραφή των αγροτεμαχίων (πινάκας 2) να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Ε9 αυτής της περίπτωσης την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί, για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ 2013, αναγκαίο είναι να προβούν οι πολίτες μόνο στην καταγραφή των μεταβολών της περιουσίας του πίνακα 1 του εντύπου Ε9, δηλαδή να αποτυπώσουν τις μεταβολές, τροποποιήσεις κ.λπ., των οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού και των κτισμάτων εντός ή εκτός σχεδίου. Οι εγγραφές - καταχωρίσεις των αγροτεμαχίων είναι αδιάφορες στην παρούσα φάση, καθώς αφορούν τον ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί το 2014.
 
Εuro2day.gr
tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου