Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η οικονομική κρίση σκότωσε 5.000 πολίτες

Η οικονομική κρίση σκότωσε 5.000 πολίτες Τη σύνδεση της διεθνής οικονομικής κρίσης με την αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, ερεύνησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και παρουσίασαν τα ευρήματα τους στο British Medical Journal

Η έρευνα που αναδημοσιεύτηκε στα πλέον έγκυρα δίκτυα ειδήσεων του κόσμου, μελέτησε 54 χώρες και στα συμπεράσματα της αναφέρονται 5.000 περιπτώσεις αυτοκτονιών λόγω οικονομικού αδιεξόδου, πέρα των αναμενόμενων αριθμών.
Η περίοδος που μελετήθηκε, σταματά το 2009, γεγονός που αποκλείει από τα τελικά νούμερα, ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων που αυτοκτόνησαν λόγω ανέχειας στη χώρα μας, μιας και οι δραματικές περικοπές πραγματοποιήθηκαν από το 2010 και έκτοτε. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία που παραθέτονται είναι δραματικά. Σε ΗΠΑ και Καναδά που σείστηκαν από μεγάλα "κανόνια" επιχειρήσεων, οι αυτοκτονίες ανδρών αυξήθηκαν κατά 9%, ενώ σε Πολωνία, Ουγγαρία και Λιθουανία, τα ποσοστά έφτασαν στο 13.3% κατά μέσο όρο. Στις γυναίκες τα νούμερα έμειναν σχεδόν αμετάβλητα, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, όπου αυξήθηκαν ελάχιστα. Η αιτιολογία πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση, έγκειται σύμφωνα με τους επιστήμονες στο γεγονός ότι οι άνδρες επωμίζονται συνήθως τα οικονομικά βάρη των οικογενειών.
Σύμφωνα με επισημάνσεις ειδικών μάλιστα, "οι χώρες που έχουν υιοθετήσει μέτρα ύφεσης, βλέπουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αυτοκτονίες". Ακόμα περισσότερο απογοητευτική πάντως είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται μεταξύ των νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Στις 20 ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν, η αύξηση των αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερη από το 2009 και φτάνει το 10.8%, ενώ είναι αξιοσημείωτα τα στοιχεία αν γίνει προσπάθεια καταγραφής και εκείνων που αντιμετώπισαν ψυχικά νοσήματα. Τη θλιβερή πρωτιά πάντως των αυτοκτονιών από γενικά αίτια, διατηρεί η Γροιλανδία με 108 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ακολουθεί η Λιθουανία με 31.8 και η Νότιος Κορέα με 31.7 συμβάντα.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, ενώ το 2000 βρίσκονταν στον πάτο της σχετικής λίστας με μόλις 2.5 αυτοκτονίες / 100.000 άτομα, το ποσοστό έφτασε το 2009 στο 3.5 αλλά πλέον υπολογίζεται πως έχει αυξηθεί κατά 37%, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναδημοσιεύονται και στους Financial Times.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου