Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Έρχεται το "σεισμόσημο" - Νέα απαίτηση από την τρόικα για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων


- Το “σεισμόσημο” θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου τον Σεπτέμβριο

- Εχει προετοιμαστεί σχέδιο για τη δημιουργία Ταμείου που θα ασφαλίζει τα ακίνητα
- Γιατί το ζητάει η τρόικα και ποια θα είναι η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες

Νέα βάρη στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρει η απαίτηση των δανειστών για υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές δηλαδή για πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής η σύσταση της τρόικας για την επιβολή του “σεισμόσημου” σε όλα τα ακίνητα θα συζητηθεί κατα τη διάρκεια του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου

Ηδη το θέμα εχει συζητηθεί από την περασμένη άνοιξη με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να προβάλλουν το επιχείρημα ότι επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων ύστερα από φυσικές καταστροφές.

Η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Φθιώτιδα. Μάλιστα έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο που αφορά τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα ασφαλίζει τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100 - 150 ευρώ ανά ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση.


Σήμερα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση

Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων για αστική ευθύνη. Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκτασή του και στην αγορά ακινήτων είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώνει τους παθόντες στην περίπτωση σεισμού για παράδειγμα όπου οι συνέπειες είναι γενικευμένες.

Η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών είναι διαδεδομένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει άλλωστε αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση ενώ ακόμη και χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η FYROM, η Βουλγαρία έχουν προχωρήσει στη δημιουργία αντίστοιχων ταμείων, που αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα το 1999 οι ζημιές υπολογίστηκαν στα 3 δις. ευρώ από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ελληνικό Δημόσιο στις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών δανειζόταν από τη διεθνή αγορά τα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών. Δεδομένης όμως της μακροχρόνιας ύφεσης η χώρα μας είναι αδύνατον αν χρειαστεί να βρει τα ανάλογα κεφάλαια όπως έκανε για παράδειγμα στις πυρκαγιές του 2007.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου