Η ανικανότητα της πολιτείας να εισπράξει φόρους από εκείνους που πραγματικά έχουν, οδηγεί την τρόικα στην επιβολή ακόμα σκληρότερων μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στα έσοδα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν εμφανίζονται καθόλου σίγουροι σχετικά με το πόσα μπορεί να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα και για το λόγο αυτό προωθούν δύο εξίσου άγρια μέτρα.
Ο στόχος των εσόδων που είχαν θέσει οι τροϊκανοί ήταν 2.9 δισ. ευρώ, ωστόσο διαβλέποντας δυσκολίες να εισπραχθούν ο πήχης ανέβηκε στα 4.15 δισ. ευρώ με διεύρυνση του αριθμού εκείνων που θα ματώσουν οικονομικά. Όπως ομολογούν ωστόσο ο Πολ Τόμσεν και οι συν αυτώ, από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων μπορούν να εισπραχθούν μόνο 2.2 δισ. ευρώ αντί του αρχικού στόχου 2.9 δισ. ευρώ μιας και αφού αποσυνδέεται από τη ΔΕΗ η είσπραξη του, όλο και περισσότεροι θα αποφασίσουν να μην τον πληρώσουν αλλά να τον αφήσουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς την εφορία.
Οι επιλογές που δίνουν οι τροϊκανοί προκειμένου να μη δημιουργηθεί εκ νέου τρύπα στα έσοδα είναι δύο. Είτε να διατηρηθεί το χαράτσι μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και το 2014, είτε να επιβληθεί ένας ακόμα περισσότερο σκληρός φόρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αναμενόμενα έσοδα 4.15 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση βέβαια, με την ευχή να εισπραχθεί τουλάχιστον το 70%, ώστε να εισπράξει το Δημόσιο τα "αναγκαία" 2.9 δισ. ευρώ που χρειάζονται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς λοιπόν, η τρόικα δε νοιάζεται τόσο πολύ για το ποιος θα πληρώσει αλλά επιβεβαιώνονται όλοι εκείνοι που μιλάνε για καθαρά εισπρακτικές λογικές που στόχο έχουν μόνο να ικανοποιηθούν μαθηματικές και οικονομικές εξισώσεις, αδιαφορώντας για το πως οι πολίτες θα τα βγάλουν πέρα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως με το νέο χαράτσι στα ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και αγροτεμάχια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου