Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ: "Από την Πέμπτη" η επέμβαση στη Συρία

Τι δήλωσαν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης για την επέμβαση στη Συρία. Ειδοποιήθηκε η αντιπολίτευση. Μάσκες αερίων προμηθεύονται στο Ισραήλ (Vids)
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ήδη από την Πέμπτη, σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Μη κατονομαζόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό ότι η επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα στοχοθετούσε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτά τα πλήγματα θα αποτελούσαν μια προειδοποίηση προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι μια απόπειρα να αποδεκατιστούν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Εξάλλου ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης είπε προ ολίγου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από μέρους της Δύσης εναντίον της Συρίας είναι «ζήτημα ημερών».
«Δεν απομένει παρά να αποσαφηνιστεί ο χρόνος (...) όσον αφορά την διεθνή στρατιωτική επέμβαση εναντίον του (συριακού καθεστώτος) είναι θέμα ημερών μάλλον παρά εβδομάδων», είπε ο Άχμαντ Ραμαντάν, μέλος της πολιτικής επιτροπής του Συνασπισμού.
Έκτακτη σύγκληση του Κοινοβουλίου ζήτησε ο Κάμερον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι θα συγκαλέσει την Πέμπτη το κοινοβούλιο για να υπάρξει μια ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία.
«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε το αίτημά μου να συγκληθεί το κοινοβούλιο την Πέμπτη. Θα υπάρξει μια σαφής πρόταση της κυβέρνησης και μια ψηφοφορία για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, ανέφερε ο Κάμερον.



  Ιταλία: Αποκλείει κάθε δράση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η Ιταλία απέρριψε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης».
«Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στο κοινοβούλιο.
Η υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη προταθεί να συγκληθεί το ΣΑ αύριο Τετάρτη και ότι το ΝΑΤΟ θα συζητήσει για τη συριακή κρίση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η Μπονίνο ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή στις 4 Σεπτεμβρίου μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών των χωρών μελών της ομάδας Φίλων της Συρίας και της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τόπο που θα διεξαχθεί αυτή.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση. Η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε η Μπονίνο.
Παρόλα αυτά ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας διευκρίνισε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

s
  Ο Αραβικός Σύνδεσμος καθιστά "εξ ολοκλήρου υπεύθυνη" την συριακή κυβέρνηση
Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέστησε σήμερα "εξ ολοκλήρου υπεύθυνη" την συριακή κυβέρνηση για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα της Δαμασκού και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης οι δράστες της επίθεσης αυτής. Επίσης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει, την ώρα που αυξάνονται οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα στρατιωτικό πλήγμα.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή που εκδόθηκε έπειτα από έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, υιοθετήθηκε, παρά την αντίθεση της Αλγερίας και του Ιράκ, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
Οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών καταδίκασαν το "φρικτό έγκλημα που έγινε με χημικά όπλα τα οποία είναι διεθνώς απαγορευμένα", για το οποίο φέρει "εξ ολοκλήρου την ευθύνη" το συριακό καθεστώς και ζήτησαν να οδηγηθούν οι δράστες, τους οποίους χαρακτήρισαν "εγκληματίες πολέμου", ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.
Επίσης κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των μελών του και να πάρει τις απαραίτητες (...) αποφάσεις εναντίον των δραστών αυτού του εγκλήματος, για το οποίο το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη, και να δώσει ένα τέλος στις παραβιάσεις και τα εγκλήματα γενοκτονίας τα οποία το συριακό καθεστώς διαπράττει για πάνω από δύο χρόνια".
Η Αίγυπτος παραμένει αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και υπογραμμίζει ότι μια πολιτική λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για τον τερματισμό της κρίσης, δήλωσε παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Καΐρου Ράντα Λάμπιμπ.




  Οι Ισραηλινοί προμηθεύονται μάσκες αερίων
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, αλλά θα απαντήσει δραστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον του.
"Δεν έχουμε κάποια ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο που γίνεται στην Συρία, αλλά αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον μας θα απαντήσουμε και θα απαντήσουμε με ισχύ", τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ φοβούμενοι τις συνέπειες μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία, οι Ισραηλινοί σπεύδουν να προμηθευτούν μάσκες αερίων, μολονότι ο κίνδυνος επιθέσεων σε αντίποινα κατά του ισραηλινού εδάφους θεωρείται μηδαμινός.
"Από την αρχή της εβδομάδας, έχουν διατυπωθεί τα τετραπλάσια αιτήματα απ' ό,τι συμβαίνει συνήθως στο κέντρο μας για πληροφορίες, πρόκειται για μια σημαντική αύξηση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος των ισραηλινών ταχυδρομικών υπηρεσιών, οι οποίες διανέμουν τις μάσκες αερίων.
Οι τρέχουσες παραγγελίες για μάσκες αερίων, οι οποίες θα παραδοθούν ταχυδρομικώς, ξεπερνούν το 300% του φυσιολογικού, διευκρίνισε η ίδια.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου