Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Όχι της Βουλγαρίας στα Σκόπια για Ευρωπαϊκή Ένωση

«Χωρίς συμφωνία καλής γειτονίας δεν άρουμε τη ράμπα για είσοδο στην ΕΕ»

Αύγουστος 30, 2013.

«Ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας Κρίστιν Βιγκένιν δήλωσε ότι χωρίς την υπογραφή συμφωνίας καλής γειτονίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας «δεν θα άρει τη ράμπα» για να εισέλθει η χώρα μας στην ΕΕ», γράφει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Ντνέβνικ.


«Είμαστε πεπεισμένοι ότι για να γίνει πραγματικότητα η σύμβαση καλής γειτονίας και συνεργασίας, είναι απαραίτητη η καλή θέληση αλλά και μια ισχυρή πρωτοβουλία για να ξεπεραστούν τα δύο ή τρία ζητήματα στα οποία σκοντάφτουμε στην υπογραφή. 

Αυτά δεν είναι εύκολα ζητήματα, αν και οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν για τη κοινή διατύπωση του 1999.Αλλά, από τότε, και ειδικά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια διαδικασία η οποία αντί να απαλύνει τα κληρονομημένα προβλήματα, περαιτέρω τα βαθαίνει.

»Ζητάμε τη υπογραφή αυτής της συμφωνίας, γιατί ως κράτος μέλος της ΕΕ αναζητούμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι σε μια επόμενη μελλοντική συνεργασία με τη μελλοντική ηγεσία των Σκοπίων δεν θα υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας και δεν θα γίνεται η πολιτική της εκτεταμένης οικειοποίησης των ιστορικών γεγονότων και των προσώπων που συνδέονται με τη βουλγαρική ιστορία. Όπως αποδείχθηκε, σήμερα, αυτά τα πράγματα ορίζουν τη νέα ταυτότητα του κράτους των Σκοπίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναφέρει η σκοπιανή εφημερίδα επικαλούμενη δημοσίευμα της βουλγαρικής ‘Τρούντ’.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου