Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης: Προσευχή μετά από 90 χρόνια

Το Γενί τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.
Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli) και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh). Έχει δύο ορόφους και συμβαδίζει με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα.
Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η τουρκική δημόσια τηλεόραση προβάλει την πρωινή προσευχή και προσευχή του Μπαϊραμιού που έγινε στο Γενί Τζαμί (Yeni Cami) της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια.
Μάλιστα στην ιστοσελίδα της τουρκικής τηλεόρασης γράφει ότι θεωρείται ιστορική εξέλιξη η λειτουργία του τζαμιού έστω και για μια μέρα ως χώρος λατρείας.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο είχε επιτρέψει την τέλεση προσευχής στο τζαμί που έπαυσε να λειτουργεί ως τέμενος το 1923.
Ο Δήμος ανακοίνωσε από νωρίς ότι το τζαμί θα λειτουργήσει ως τέμενος και για την προσευχή του Μπαϊραμιού. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διορίσει τον ιμάμη που θα τελέσει τις προσευχές, προκαλώντας την αντίδραση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για την έλευση ιμάμη από άλλη πόλη.
Το Γενί Τζαμί (Yeni Cami) που κατασκευάστηκε το 1902 επί οθωμανικής εποχής λειτουργεί όλο το άλλο διάστημα ως εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου