Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Φοροδιαφυγή ύψους 3 δις από την νύχτα

Φοροδιαφυγή ύψους 3 δις από την νύχτα Σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ το χρόνο ανέρχονται οι απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία από τη φοροδιαφυγή της νύχτας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών.

Το ΣΔΟΕ πάντως απαντά με «μπαράζ» λουκέτων στα φαινόμενα εκταταμένης φοροδιαφυγής. Μόνο το Σάββατο 10 Αυγούστου, έβαλε λουκέτο σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ένα στην Καβάλα κι ένα στην Πτολεμαίδα. 

Συγκεκριμένα έβαλε λουκέτο:

1. Στην περιοχή Καβάλας Beach bar
2. Στην Πτολεμαΐδα κέντρο διασκέδασης
3. Στην Ηγουμενίτσα bar διασκέδασης
4. Στη Μυτιλήνη ψητοπωλείο
Τα καταστήματα σύμφωνα με το ΣΔΟΕ δεν εξέδιδαν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία και έτσι προέβη σε σφράγιση των τεσσάρων επιχειρήσεων για 48 ώρες παρουσία των αρμόδιων αστυνομικών αρχών και συγχρόνως ενημερώθηκαν οι εισαγγελείς υπηρεσίας των αντίστοιχων περιοχών.
Ελεγχοι
Το ΣΔΟΕ και η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν αρχίσει εκτεταμένους ελέγχους πόθεν έσχες καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων όσοι εμπλέκονται στη βιομηχανία της νύχτας, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων αλλά και καλλιτέχνες.
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπουζούκια, μπαρ, μουσικές σκηνές, εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια κ.ά.) που δεν φτάνει ποτέ στην εφορία υπολογίζεται ότι αγγίζει, ακόμη και σε περιόδους βαθιάς κρίσης όπως η σημερινή, τα 10 δισ. ευρώ ετησίως!
Στελέχη του υπουργείου οικονομικών λένε χαρακτηριστικά πως “επι δεκαετίες το χώρο της νύχτας σκεπάζει ένα πέπλο άνωθεν προστασίας” και περιγράφουν:”αδήλωτα κέρδη από λουλούδια, γκαρνταρόμπες και πάρκινγκ, το ιδιότυπο καθεστώς αμοιβών για τις ορχήστρες, η μη έκδοση αποδείξεων είναι γνωστές μέθοδοι φοροδιαφυγής εδώ και χρόνια”.
Η πιο καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής σχετίζεται με τα λουλούδια τα οποία μεταφέρονται με νταλίκες, γεμίζουν τα πανέρια και σκορπίζονται στις πίστες. Τα χρήματα όμως που ξοδεύονται δεν φαίνονται πουθενά καθώς κανείς δεν κόβει απόδειξη.
Πάρτι φοροδιαφυγής γίνεται και στα ποτά. Οι ελεγκτές συγκρίνοντας τα τιμολόγια παραγγελίας διαπιστώνουν ότι ενώ η κάβα θα έπρεπε να είναι γεμάτη, αυτή είναι άδεια καθώς οι αποδείξεις “ανακυκλώνονται”: κόβονται νωρίτερα και επαναχρησιμοποούνται...

thesout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου