Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η συνάντηση «Σλάβων Αιγαίου» στο Μοναστήρι

«...Κάθε χρόνο ολοένα και λιγότεροι μαζεύονται στη συγκέντρωση»

Ιούλιος 29, 2013.

Трново- Τάρνοβο.

Στο χωριό Τάρνοβο του Μοναστηριού, στο νοτιοσλαβικό κράτος, πραγματοποιήθηκε η 33η παραδοσιακή μάζωξη των Σλάβων του Αιγαίου (της ελληνικής Μακεδονίας), στην οποία δεν παρουσιάστηκαν ούτε υπουργοί  ή μέλη της κυβέρνησης, ούτε κάποιο μέλος της αντιπολίτευσης, σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα.

«Κάτω από την υπέροχη σκιά των βελανιδιών στην αυλή της εκκλησίας της «Παναγίας» κάθε χρόνο μαζεύονταν πάμπολλοι επισκέπτες. 

Πέρυσι, μόλις και μετά βίας συγκεντρώθηκαν 1000 άτομα και φέτος έχουν έρθει οι μισοί. Πιο πολλοί ήταν οι περίεργοι και οι αστυνομικοί. 

Η εικόνα είναι απογοητευτική, αφού  κατά τη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα σε αυτό το κάλεσμα ερχόντουσαν χιλιάδες Σλάβοι από όλον τον κόσμο», γράφει ο συντάκτης.

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο δήμαρχος του Μοναστηριού (Μπίτολα) Βλαντίμιρ Ταλέσκι, οι μισοί που ήρθαν έφυγαν όταν άρχισε η ομιλία του εκπροσώπου του Συλλόγου.

«Από τη συνάντηση και φέτος δεν έλειψαν τα εθνικιστικά και πατριωτικά μηνύματα: 

Η Ευρώπη μας ζητά να βρούμε μια κοινή λύση με την Ελλάδα. Μπορούμε να βρούμε μια λύση; Μπορεί ο λύκος και το αρνί να βρουν κοινή λύση;
 Για αυτό απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της χώρας, το «μακεδονικό» χαρακτήρα του λαού  και τη «μακεδονική» γλώσσα. Κάνουμε έκκληση προς τη διανόηση της Ελλάδας να μην υποστηρίξει του κυβερνητικούς νόμους που επεκτείνουν το ρατσισμό», είπε ο Γκεόργκι Βολτσέφσκι, αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Σλάβων του Αιγαίου στη Μπίτολα.

Ο ομιλητής δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει την βουλγαρική πολιτική έναντι του νοτιοσλαβικού κράτους ως «δονκιχωτισμό»

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές της Σερβίας και της Αλβανίας, ιδίως τη στάση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έναντι της Σκοπιανής.

Ο Βολτσέφσκι κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν τη χώρα με το συνταγματικό όνομά της.

«Η γαλλική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το συνταγματικό όνομα αν και η Μπίτολα έχει γαλλικό νεκροταφείο από τους Γάλλους μαχητές. Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία», είπε ο Βολτσέφσκι.

Ο εκπρόσωπος του ‘Ουράνιου Τόξου’

Ο εκπρόσωπος του ‘Ουράνιου Τόξου’ στην Ελλάδα, Δημήτρης Ιωάννου, κάλεσε εκ νέου να μην ασχολούνται οι Σλάβοι με το παρελθόν, αλλά να κοιτάξουν το μέλλον.

 «Οι Σλάβοι στην Ελλάδα αποτελούν τη φωτεινή πλευρά των απογόνων εξόριστων Σλάβων που συνεχίζουν αυτή τη μάχη, όπου ο σλαβικός λαός να απολαμβάνει τα δικαιώματά του και να αναγνωριστεί ως «μακεδονικός», τόνισε ο Ιωάννου.

«Δεν συγκεντρωθήκαμε εδώ  για να πούμε ιστορίες του παρελθόντος, είναι σημαντικό να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον. Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Αυτά πρέπει να δούμε στις συναντήσεις μας», είπε ο Δημήτρης Ιωάννου από το σλαβικό κόμμα της Ελλάδας «Ουράνιο Τόξο».

Εκπρόσωπος από το νοτιοσλαβική μειονότητα της Βουλγαρίας, OMO Ilinden Pirin, δήλωσε ότι κάποια μέρα θα έρθει που οι Σλάβοι σε όλον τον κόσμο δεν θα χρειάζονται να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου