Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ


dimktiriaΤην ώρα που ο λαός ξοδεύει σημαντικά ποσά για την ενοικίαση γραφείων ακόμα και σε γειτονικούς δρόμους περισσότερα από 90 ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους τα Ταμεία παραμένουν αναξιοποίητα και άλλα είναι ερειπωμένα.
Εκτιμάται πως περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, αφού όπως αναφέρει και το Εθνος η αντικειμενική αξία των ακινήτων των ασφαλιστικών φορέων φτάνει τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει από αγροτεμάχια μέχρι πάρκινγκ, ξενοδοχεία, διατηρητέα κτίρια και κινηματογράφους.
Τώρα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο μέσα από τη συστέγαση των Ταμείων σε ιδιόκτητα γραφεία όσο και από την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων. Τα επίσημα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των Ταμείων παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Συγκεκριμένα προκύπτει πως το 63% του συνόλου της αντικειμενικής αξίας ανήκει στους τρεις φορείς και συγκεκριμένα στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν τα Ταμεία προκύπτει πως:
Προς αξιοποίηση είναι 92 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 155.308.691 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα 68 από αυτά τα ακίνητα ανήκουν στο ΙΚΑ.
Για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τους οι ασφαλιστικοί φορείς χρησιμοποιούν 342 ακίνητα (αντικειμενικής αξίας 824 εκατομμυρίων).
Στην ενοικίαση 413 ακινήτων για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους έχουν στραφεί τα Ταμεία και καταβάλλουν κάθε μήνα 1,2 εκατομμύρια. Το ΙΚΑ μισθώνει το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων, που υπολογίζεται στα 230 με μέσο κόστος 5,45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Περίπου 70 ακίνητα εκμισθώνονται σε τρίτους. Το ετήσιο εισπραττόμενο ενοίκιο για το σύνολο των μισθωμένων ακινήτων υπολογίζεται σε 15 εκατομμύρια και αντιστοιχεί στο 3,36% της αντικειμενικής αξίας.

makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου