Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Πτολεμαΐδα: Ανάκληση αδειών, για αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

dimarxeio_eordaiasΣε τροποποίηση του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Πτολεμαΐδας, και ειδικότερα στο θέμα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από καφετερίες και καφέ μπαρ στο κέντρο της πόλης, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στην τελευταία συνεδρίασή του, το οποίο αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Σοφοκλή Σιδηρόπουλου ενέκρινε την αυτόματη ανάκληση άδειας λειτουργίας των παρανομούντων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όπως μάλιστα ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Σιδηρόπουλος, προηγήθηκαν συσκέψεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου για το θέμα και έχει γίνει συζήτηση με εκπροσώπους των καταστηματαρχών, καθώς το τελευταίο διάστημα σημειώνονται σοβαρές παραβιάσεις στο θέμα αυτό και υπάρχουν στο Δήμο αρκετές σχετικές καταγγελίες για την παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημείωσε μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται το φαινόμενο καταπάτησης των ορίων του χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Πλατείας της Πτολεμαΐδας, που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ασφαλής διέλευση των πεζών από οποιοδήποτε σημείο.
Εισηγήθηκε λοιπόν την απαγόρευση της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος του πεζοδρομίου στην οδό 25ης Μαρτίου, από την οδό Παυλίδη- Αδαμοπούλου έως 25ης Μαρτίου 48, μπροστά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με την τρέχουσα επωνυμία «Δίφωνο» και «Διπλό».
Επίσης, να οριστεί διάδρομος διέλευσης πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης στην πάροδο του ΟΤΕ με μήκος 4,5 μέτρων, με αφετηρία την πρόσοψη των καταστημάτων της οδού.
Επί της οδού Βασ. Σοφίας 1 και 2, είπε, υπάρχουν φυσικά εμπόδια στο κέντρο του πεζοδρόμου που καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία διαδρόμου διέλευσης 3,5 μέτρων  στο κέντρο του πεζοδρόμου. Γι’ αυτό το λόγο, και μόνο για την περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στον εν λόγω διάδρομο, προτάθηκε να δημιουργηθεί χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο του πεζοδρόμου αντί στην πρόσοψη των καταστημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα τους διαδρόμους διέλευσης εκατέρωθεν του κεντρικού άξονα του πεζοδρόμου. Ο διάδρομος διέλευσης των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης από την πλευρά της μονής αρίθμησης ορίζεται σε 3,5 μέτρα και από την πλευρά της ζυγής αρίθμησης στα 3 μέτρα.
Ο κ. Σιδηρόπουλος πρότεινε, και το Δ.Σ. το αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία, να γίνεται αυτόματη ανάκληση της άδειας λειτουργίας οποιουδήποτε καταστήματος σημειώσει παραβατική συμπεριφορά.
Επιφυλακτική εμφανίστηκε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Βασιλική Στεργίου, καθώς όπως ανέφερε τα καταστήματα λόγω κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, όπως και όλος ο κόσμος, με αποτέλεσμα να έχουν μεν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα αλλά να είναι άδεια και πρότεινε την μείωση του τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.
Σημειώνεται ότι η τροποποίηση του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων που ενέκρινε το Δ.Σ., αφορά και στα περίπτερα του δήμου Εορδαίας, τα οποία, όπως τονίστηκε, δεν μπορούν να καταλαμβάνουν αυθαίρετα χώρο, πέραν του παραχωρούμενου, με διάφορες κατασκευές. Συγκεκριμένα στην τροποποίηση του κανονισμού αναφέρεται ότι: «Επί του συγκεκριμένου κοινόχρηστου χώρου, ο ιδιοκτήτης ή μισθωτής του περιπτέρου, μπορεί να τοποθετήσει ψυγεία, σταντ, ντουλάπες και ηλεκτροκίνητα παιχνίδια όπου επιτρέπεται, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Η τοποθέτηση των ανωτέρω ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή απαγορεύεται απολύτως εκτός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου σε όλα τα περίπτερα του Δήμου Εορδαίας».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου