Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Το ΣτΕ αναστέλλει το κλείσιμο της δημοσίας τηλεόρασης μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας

Άμεση επανέναρξη της ΕΡΤ διατάζει ή πιο σωστά επιβάλλει το ΣτΕ με προσωρινή απόφαση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπέρ των εργαζομένων. Δεν συμπεριλαμβάνει όμως τους εργαζόμενους στην Ραδιοτηλεόραση και τα μουσικά σύνολα
Το ΣτΕ αποφάσισε να ανασταλεί η ΚΥΑ για κλείσιμο της ΕΡΤ διατάζοντας παράλληλα τη συνέχιση της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών αλλά και την λειτουργία των διαδικτυακών ιστότοπων.
Όλα αυτά μέχρις ότου συσταθεί νέος φορέας.
Ειδικότερα, αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση αποκλειστικά ως προς το μέρος με το οποίο προβλέπεται
Α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και
Β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η ακρόαση των νομικών εκπροσώπων της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κώστα Μενουδάκου.
Ο κ. Μενουδάκος απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του δημοσίου να δοθεί προθεσμία για να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία.
Η πλευρά του Δημοσίου υποστήριξε πως  ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν έχει δυνατότητα να εκδώσει προσωρινή διαταγή που να παγώνει την  κοινή υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ , καθώς αυτό είπαν είναι αρμοδιότητα μόνο της επιτροπής αναστολών.  Είπαν ακόμα ότι η απόφαση δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης.
Κατά πληροφορίες οι εκπρόσωποι του δημοσίου υποστήριξαν πως ανεξάρτητα από την απόφαση η διάλυση της εταιρείας (ΕΡΤ) έχει ήδη συντελεσθεί ενώ συμπλήρωσαν πως η χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να έχει δημόσια τηλεόραση.
Η πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ ανέπτυξε επτά λόγους για τους οποίους πρέπει να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση. Προσκόμισε νέα συμπληρωματικά στοιχεία υποστηρίζοντας ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ ήδη καταστρατηγούνται θέματα πολιτικής προστασίας, δημόσιας ασφάλειας κι εθνικής άμυνας . Χαρακτήρισαν την απόφαση αντισυνταγματική λέγοντας ότι υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες  διότι παρακάμφθηκε η Βουλή και τόνισαν ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρακάμφθηκε ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Α Μανιτάκης.
Να σημειωθεί όμως πως με την απόφαση του ο κ. Μενουδάκος μπαίνει και στο εργασιακό κομμάτι της υπόθεσης, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν συμβάσεις εργαζομένων και να αποζημιωθούν πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής τον Σεπτέμβριο.
Στις συνομιλίες που είχε πάντως ο πρόεδρος του ΣτΕ με τους διαπιστευμένους συντάκτες, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με την απόφαση, αύριο το πρωί η ΕΡΤ θα εκπέμψει κανονικά με το προσωπικά που είχε.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, μπορεί να οριστεί διοικητής νέο πρόσωπο από την κυβέρνηση, ο οποίος έχει όλες τις αρμοδιότητες για το αν θα προχωρήσει σε προσλήψεις ή απολύσεις προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΡΤ στο σύνολό της θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.
Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.
Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Τέλος, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση".

news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου