Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αλαλούμ με τη δήλωση των τόκων καταθέσεων

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί ως προς τον τρόπο που θα προμηθευτούν οι φορολογούμενοι τις βεβαιώσεις για τους τόκους από καταθέσεις που πρέπει να αναφέρουν στη φορολογική δήλωση
Πονοκέφαλο προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο θα προμηθευτούν οι φορολογούμενοι τις βεβαιώσεις για τους τόκους από καταθέσεις που θα πρέπει να αναφέρουν στη φορολογική τους δήλωση.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι αμφίβολο εάν μπορούν να στείλουν στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα απαραίτητα στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να μεταβούν στις τράπεζες για να πάρουν τις βεβαιώσεις.
Ταλαιπωρία, επίσης, περιμένει και τους συνταξιούχους, καθώς αυτοί των ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ θα πρέπει να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις από το ίντερνετ, ενώ του ΟΑΕΕ θα περιμένουν να τους σταλούν ταχυδρομικώς.
Τα προβλήματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση για την υποβολή των δηλώσεων οι οποίες κανονικά πρέπει να υποβληθούν μέχρι 30 Ιουνίου.
Ταλαιπωρία και σύγχυση δημιουργεί σε χιλιάδες συνταξιούχους η ηλεκτρονική απόκτηση της βεβαίωσης εισοδήματος από συντάξεις, αλλά και η υποχρέωση των καταθετών να δηλώσουν τους τόκους άνω των 250 ευρώ από καταθέσεις.
Η διαδικασία που προβλέπεται υποχρεώνει τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ να επισκεφθούν τον ιστότοπο του ασφαλιστικού τους ταμείου προκειμένου να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις εισοδήματός τους, ενώ, αντίθετα, για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, η αποστολή θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες ταχυδρομικά.
Ενδεικτικό της ανετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα εκδοθεί εγκύκλιος ώστε οι συνταξιούχοι των τριών Ταμείων που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα μπορούν να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους εκτυπωμένες από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τις βεβαιώσεις για τόκους άνω των 250 ευρώ από καταθέσεις, για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την εγκύκλιο, το θέμα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει έως το τέλος της εβδομάδας.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κάλεσε τις τράπεζες μέλη της να απαντήσουν κατά πόσον μπορούν να αποστείλουν απευθείας τα σχετικά αρχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των καταθετών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη, πάντως, καταφύγει σε τράπεζες για να πάρουν τη σχετική βεβαίωση.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η λύση της αποστολής των βεβαιώσεων στο σπίτι συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με ένα υπέρογκο κόστος, αλλά και τη δημιουργία μιας σειράς προβλημάτων που σχετίζονται με το τραπεζικό απόρρητο.
Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των καταθετικών λογαριασμών υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια, η πλειοψηφία των οποίων έχει τουλάχιστον δύο δικαιούχους.
Η διαδικασία που προκρίνεται είναι η αποστολή του Αρχείου των τόκων στη ΓΓΠΣ, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να κάνει την αναγκαία ταξινόμηση ανά φορολογούμενο, προκειμένου να καταγράψει εκείνους που είχαν έσοδο άνω των 250 ευρώ.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου