Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η μετανάστευση των Ρομά της Βουλγαρίας

«Αντίθετα με τη συνήθη αντίληψη, οι Ρομά που φεύγουν για τη Δύση, δηλώνουν ότι δεν φεύγουν εξαιτίας των διακρίσεων και της δυστυχίας στη Βουλγαρία.

Μια νέα μελέτη καταρρίπτει ορισμένους μύθους σχετικά με τη μετανάστευση των Ρομά", γράφει η Deutsche Welle στη βουλγαρική γλώσσα.


Οι πληθυσμιακές ομάδες των Αθίγγανων, θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη μετανάστευσή τους προς τις δυτικές  χώρες παρά τα περιοριστικά μέτρα.
Νέα έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι πάνω από το  ένα πέμπτο των Ρομά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προτίθεται να εγκατασταθεί στις δυτικές χώρες.

Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση για τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου το 40 τοις εκατό των Ρομά είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν.

Πρώτος στόχος για τους Ρομά των Βαλκανίων είναι η Γερμανία. Το ένα τρίτο των μεταναστών Ρομά είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 39 ετών και η πλειονότητα δεν έχει τελειώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Περίπου το ήμισυ των Ρομά που μεταναστεύουν στη Δύση λαμβάνουν κοινωνικές παροχές .

Οι Ρομά της Βουλγαρίας προέρχονται από τις τουρκο-μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας και αυτοί που μεταναστεύουν στη Γερμανία, συνήθως ζητούν υποστήριξη από την τοπική τουρκική κοινότητα. Αλλά και οι εργοδότες τους είναι Τούρκοι επιχειρηματίες ή Μαροκινοί που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους λόγω των χαμηλών μισθωμάτων τους.



Οι Ρομά αυτοί, συνήθως βιώνουν 15 με 20 μαζί σε ένα διαμέρισμα, για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά μισθώματα ενοικίου. Κοιμούνται σε βάρδιες και κυριολεκτικά νοικιάζουν ένα στρώμα για να κοιμηθούν. Πρόκειται για άτομα τα οποία αποτελούν αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Σχέδιο Μάρσαλ για τους Ρομά»
Οι επενδύσεις σε περιοχές που ζουν οι Ρομά στα Βαλκάνια, αποτελεί την μόνη λύση για να παύσει η εισροή αυτών των ανθρώπων στις χώρες τις δυτικής Ευρώπης, σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Η Βουλγαρία, ίσως και άλλες χώρες της περιοχής, χρειασθούν κάτι σαν το Σχέδιο Μάρσαλ», δηλώνει ο Βουλγάρα ερευνήτρια καθηγήτρια Ιλόνα Τόμοβα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου