Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Σκόπια: «Βόρεια ή Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

«Η Αθήνα διακόπτει τη σιωπή όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου σχεδίου του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς», μεταδίδει ο ανταποκριτής του σκοπιανού ‘Νετπρες»

Πληροφορίες διέρρευσαν στη  φιλοκυβερνητική ελληνική εφημερίδα ‘Καθημερινή’, η οποία επικαλείται πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι η Αθήνα φέρεται ως δυσαρεστημένη από τη νέα πρόταση του Νίμιτς.

«Δυσαρέσκεια στην  Αθήνα στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» αναφέρει η ελληνική εφημερίδα και επισημαίνει  ότι  η Αθήνα είναι αναστατωμένη από το γεγονός ότι φέρεται να προτάθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός να βρίσκεται πριν από τη συνταγματική ονομασία της «Δημοκρατίας» και όχι πριν από τη «Μακεδονία».

«Με έκπληξη και δυσαρέσκεια η Αθήνα έλαβε τη νέα πρόταση για την ονομασία της πΓΔΜ, η οποία χθες παρουσιάσθηκε στη Νέα Υόρκη από το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, την οποία παρουσίασε στους εκπροσώπους των δύο χωρών», αναφέρει η ελληνική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη και υποστηρίζει ότι η πρόταση καλύπτει όλα τα θέματα που περιέχουν ένα όνομα με γεωγραφικό καθοριστικό παράγοντα (πιθανώς  Άνω Μακεδονία-σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα) και είναι συνεπές με την απαίτηση της Ελλάδας για erga omnes (συνολική χρήση) ή δίνεται η δυνατότητα για ευρύτερη δυνατή χρήση της νέας ονομασίας.
«Η Αθήνα είναι αναστατωμένη από το γεγονός ότι  αν και το όνομα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό- όπως απαιτήθηκε από την ελληνική πλευρά- εντούτοις ο γεωγραφικός προσδιορισμός βρίσκεται μπροστά από το καθορισμό του συνταγματικού πολιτεύματος «Δημοκρατία» και όχι μπροστά από τον όρο «Μακεδονία», γράφει το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας.

Η εφημερίδα – σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα- ισχυρίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι αυτή ήταν η καλύτερη πρόταση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμβιβαστική λύση.


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου