Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι Βούλγαροι νοσταλγούν την Κατοχή της Βαρντάρσκας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με τον τίτλο «Δεν υπάρχει τίποτε για να ντρεπόμαστε για τη Βουλγαρική «Διοίκηση» στην Βαρντάρσκα (σημερινά Σκόπια)», ο ιστορικός Δρ Αλεκσαντάρ Γκρεμπενάροφ , σχολιάζει στο βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.

«Τον Απρίλιο σηματοδοτήθηκαν 72 χρόνια από την καθιέρωση του βουλγαρικού στρατού και της βουλγαρικής διοίκησης στη Βαρντάρσκα της Μακεδονίας (περιοχή Αξιού ποταμού της γεωγραφικής Μακεδονίας) - ένα γεγονός που συνεχίζει να συναρπάζει  το λαό της χώρα μας και προκαλεί έντονες συζητήσεις τόσο έντονα που να παρεμβαίνουν συχνά πολίτες και πολιτικοί και από τις δύο πλευρές. 

Παρά τις εκκλήσεις  να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουμε εμπρός,  δεν μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το γεγονός», δηλώνει ο  Ιστορικός Δρ Αλεκσαντάρ Γκρεμπενάροφ - Александър Гребенаров,  από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντικό –γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα- να γνωρίζουμε ποια ήταν η βουλγαρική στρατιωτική κατάσταση και η διοίκηση την Άνοιξη του 1941 και ποια αυτή που αφήσαμε πίσω μας το Σεπτέμβριο του 1944.

«Ε, λοιπόν, δεν έχουμε τίποτε για να ντρεπόμαστε. Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα», είπε ο Ιστορικός.

«Την άνοιξη του 1941 φθάνουν στο υπουργείο Εσωτερικών καθημερινά ειδήσεις για τον κίνδυνο της πείνας, αν τα τρόφιμα από τη Βουλγαρία καθυστερήσουν. Έτσι όταν έφθασαν τα τρόφιμα, στις περιοχές της Βαρντάρσκας, έγιναν ανάρπαστα. Ψωμιά, αλεύρι, βαρέλια με λαρδί, τόνοι ζάχαρης. Και όλα αυτά όταν αλβανικές συμμορίες με την καθοδήγηση της Ιταλίας λυμαίνονταν όλες τις δυτικές περιοχές της Βαρντάρσκας», σημειώνει ο Гребенаров.

«Στατιστικά το 1942, σύμφωνα με τα στοιχεία η περιοχή ήταν διαιρεμένη σε 15 επαρχίες και το 60 τοις εκατό του πληθυσμού ήταν δηλωμένοι Βούλγαροι -εξαιρουμένων των περιοχών Γκόστιβαρ, Κίσεβο, Ντεμπάρ, Στρούγκα και τα παρακείμενα χωριά τους που ήταν αλβανικά-, επισημαίνει στο σχόλιο του ο Βούλγαρος Ιστορικός αναπολώντας την εποχή της Βουλγαρικής Κατοχής.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου