Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Φόβοι Γκρούεφσκι για «αλβανική δημοκρατία» στα Σκόπια

Σκόπια.

Η διαδικασία της αποκέντρωσης στο κράτος των Σκοπίων είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας – πλαισίου, η οποία προέβλεπε μια θεσμική λύση στη σύγκρουση του 2001, μέσα από μια στρατηγική για μια νέα εδαφική διαίρεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση των Σκοπίων, μετά τη σύγκρουση, ενέκρινε αρκετούς νόμους που είχαν ως στόχο τη μεταβίβαση της εξουσίας από το κεντρικό σε τοπικό επίπεδο, εκτιμά η Οργάνωση για την Περιφερειακή Συνεργασία και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση – [Bashkëpunim Rajonal dhe Integrime Evropiane (OBRIE)].

Σύμφωνα με αυτήν, η αναθεώρηση του νόμου περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αύξησε σημαντικά τις εξουσίες των τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με Σύνταγμα των Σκοπίων.

Το 2004 πραγματοποιήθηκε εδαφική διαίρεση, η οποία έδωσε ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, ώστε να εκφρασθούν  όλες οι τάσεις των πολιτών σε αυτές τις κοινότητες.
Για την παροχή καλύτερου διαχωρισμού της εξουσίας μεταξύ των εθνοτικών κοινοτήτων, κάποιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε επίπεδο δήμου, ψηφίστηκαν με την αρχή του «Badinter»,  μέθοδος που προήλθε από το όνομα του Γάλλου υπουργού, Robert Badinter.

Σύμφωνα με την αρχή αυτή, τα θέματα  προς ψήφιση  πρέπει να εγκρίνονται από πλειοψηφία δύο ομάδων:  της γενικής πλειοψηφίας των συμβούλων και της πλειοψηφίας των συμβούλων οι οποίοι εκπροσωπούν μειονοτικές εθνικές κοινότητες στο Δήμο.

Οι Αλβανοί θα μπορούσαν να διαχειρισθούν έναν μεγάλο αριθμό  Δήμων οι οποίοι κατοικούνται από Αλβανούς. Ωστόσο, κύριο εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία παραμένει ο μικρός προϋπολογισμός των αλβανικών δήμων στο κράτος των Σκοπίων, ο οποίος αποτρέπει τη συγκρότηση ιδίων οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, αγροτικών κλπ δραστηριοτήτων. Οι φτωχοί αλβανικοί δήμοι έχουν αποτύχει να εξελιχθούν  με δικές τους πηγές χρηματοδότησης που προέρχεται από το φόρο εισοδήματος και τις δωρεές που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ελάχιστος», αναφέρει ο OBRIE.

Στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 24 Μαρτίου, τα αλβανικά πολιτικά κόμματα  στο κράτος των Σκοπίων, αγωνίζονται κοντά σε 40 δήμους από το σύνολο των 80, και το 70 τοις εκατό του πληθυσμού που ζει στους δήμους αυτούς είναι Αλβανοί.
Δηλαδή, οι Αλβανοί κάνουν προεκλογικό αγώνα σε πάνω από 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους των Σκοπίων, το οποίο είναι κάτι περισσότερο από το έδαφος που καταλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα τον αναφερόμενο οργανισμό (OBRIE),  η έλλειψη επενδύσεων σε αλβανικούς δήμους έχει να κάνει με το φόβο των Σλάβων για τη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους μέσα στο έδαφος του κράτους των Σκοπίων, αν και τα πολιτικά κόμματα έχουν εκφράσει τη θέση ότι ανήκουν στο κράτος των Σκοπίων. Οι απαιτήσεις τους καλύπτονται στις έννοιες της ελευθερίας και της ισότητας και όχι στη γεωγραφική διαίρεση.

Ο OBRIE θεωρεί ότι ακριβώς αυτός είναι ο φόβος, ο οποίος εκφράστηκε λεκτικά από τον εθνικιστή πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είπε ότι η Στρούγκα και το Κίτσεβο ανήκουν στα Σκόπια και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει το κράτος σε αλβανικό, γράφει το δημοσίευμα των Τιράνων.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου