Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο κατασκευάζουν Έλληνες επιστήμονες στη NASA

Τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο κατασκευάζουν Έλληνες επιστήμονες στη NASAΣύμφωνα με την Καθημερινή δέκα Έλληνες επιστήμονες έως 25 χρόνων, με εξειδίκευση στη ρομποτική, στα ηλεκτρονικά, στο software και στην επικοινωνία, αποτελούν τη διεπιστημονική ομάδα που ετοιμάζει την κατασκευή και εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου. «Το κόστος για να βγει ένας δορυφόρος στο Διάστημα κυμαίνεται στα 300 με 400 εκατ. δολάρια ενώ η διαδικασία της εκτόξευσης είναι χρονοβόρα λόγω μεγάλης αναμονής» δήλωσε ο δρ. Περικλής Παραδόπουλος επικεφαλής της αποστολής.
Γι' αυτό το λόγο πρότεινε στους υπεύθυνους της NASA ένα μικροδορυφόρο με κόστος 100.000 ευρώ και αυτοί συναίνεσαν στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έγινε από ομογενείς δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο εγχείρημα, καθώς θα είναι 100% ελληνικό.
Το όνομα του δορυφόρου προέρχεται από το γράμμα Λ που συναντάται στη λέξη Ελλάς, Ήλιος, Λίθος (δηλαδή «Γη του φωτός»). Ο δορυφόρος θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ελληνικών εμπορικών πλοίων, προσφέροντάς τους σχετική πληροφόρηση για το ενδεχόμενο πειρατείας και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον καπετάνιο. Επίσης ο δορυφόρος θα ελέγξει την αντίδραση του υλικού grapheme, από το οποίο αποτελούνται το τρανζίστορ του μέλλοντος, στην (ηλιακή) ακτινοβολία του Διαστήματος.
Ο Λ-sat θα ξεκινήσει το ταξίδι του το 2014 και θα παραμείνει περίπου 300 ημέρες στο διάστημα.

goodstory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου